Hoogerheide

Woensdrecht lanceert sociale kaart voor betere toegang tot hulp en ondersteuning

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeente Woensdrecht heeft een zogeheten ‘sociale kaart’ geïntroduceerd. Deze online wegwijzer moet het hulp- en ondersteuningsaanbod inzichtelijker maken voor inwoners die graag fijn en gezond willen leven, aldus wethouder Lars van der Beek: “De sociale  kaart is bedoeld om mensen te helpen die ergens tegenaan lopen, waarbij een beetje hulp in de eigen omgeving vaak al veel kan betekenen.”

De wegwijzer is online te vinden op de website van de gemeente Woensdrecht. Hierop staat welke mensen en organisaties hulp en ondersteuning bieden op diverse levensgebieden; zoals sport en bewegen, gezonde leefstijl, vrije tijd en ontmoeten, je goed voelen, mee kunnen doen en dagelijks leven.

Dorpsgericht en laagdrempelig

Daarbij kiest Woensdrecht voor een dorpsgerichte en laagdrempelige aanpak. Inwoners van de vijf Woensdrechtse kernen kunnen via de links of contactgegevens op de website eenvoudig en vaak kosteloos gebruik maken van het aanbod – merkt Van der Beek op. Het overzicht omvat onder meer burgerinitiatieven zoals Ontmoetingscentrum De Bunt in Putte en het ontmoetingscafé in Ossendrecht, activiteiten van lokale partijen zoals dorpscoöperaties, KBO’s en verenigingen, en samenwerkingspartners zoals BWI, MEE West-Brabant en WijZijn.

Preventie en gezondheid

De gemeente bundelt met deze kaart het aanbod op verschillende levensgebieden en zet hiermee in op preventie en het bevorderen van de gezondheid. Wethouder Van der Beek: “We vinden het belangrijk dat de jeugd hier goed kan opgroeien, dat iedereen mee kan doen in de samenleving en zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Dat gaat alleen niet altijd vanzelf. Er zijn veel mensen en organisaties die in de eigen omgeving die hulp en ondersteuning kunnen bieden.”

  • De sociale kaart is online te vinden op: woensdrecht.nl/sociale-kaart. Voor mensen die er zelf niet uitkomen of een bredere hulpvraag hebben, biedt de gemeente extra ondersteuning. Ze kunnen telefonisch contact opnemen via 14 0164, waar intakers van de gemeente hen graag helpen om te kijken wat er past bij hun specifieke situatie. Daarnaast staan vrijwillige cliëntondersteuners uit de dorpen klaar om begeleiding te bieden. Aanvullingen op de sociale kaart zijn welkom en kunnen gemaild worden naar de regisseur leefbaarheid van de gemeente Woensdrecht.