Woensdrecht

Woensdrecht maakt zich op voor het massaal elektrisch rijden: ‘voorkomen dat het net overbelast raakt’

Ook in Roosendaal zijn de komende jaren veel extra laadpalen nodig. (Foto: AgriSnellaad / CZAV)

Han Verbeem Han Verbeem

Een échte visie is het niet, maar een beleidsplan ligt er nu wel: Woensdrecht bereidt zich voor op het elektrisch personenvervoer in 2030. Dat moet voorkomen dat het elektriciteitsnet overbelast raakt. De Woensdrechtse opinieraad had twee avonden nodig om zich over het plan uit te spreken – na anderhalf uur dinsdag ging woensdagavond het debat in een tweede termijn door. D66 geeft het beleidsstuk echter een onvoldoende en wil het terugsturen naar de tekentafel. Een meerderheid van de opinieraad voelt daar echter weinig voor.

Meer laadpalen, meer snelladers en meer voorzieningen voor de inwoners. Zo komt er een snellaadstation -vergelijkbaar met een benzinestation- langs de snelweg. Maar ook zijn extra snellaadpalen in de kernen nodig. Wethouder Van Agtmaal is al in overleg met de leverancier uit Wemeldinge. “Zo staan er extra snellaadpalen op de planning, zoals bij de Abdijlaan in Ossendrecht en in Calfven, waar de leverancier extra palen gaat plaatsen. Onder meer op plaatsen waar veel gewandeld wordt. Het gaat niet alleen om palen voor auto’s maar ook voor fietsen met een elektrische hulpmotor.”  Tara van Honschoten (PvdA) vindt dat er volop fietsenlaadpalen moeten komen en daarbij dient de gemeente de regie in eigen hand te houden en niet aan ondernemers over te laten.

Visie ontbreekt

Zowel Van Honschoten als Jeroen van der Ha (D66) vinden het beleidsplan karig, zeker in vergelijking met uitvoerige plannen die andere gemeenten hebben opgezet. “D66 Woensdrecht schrikt van het niveau. Een visie wil ik het niet noemen, het is vooral theorie”, zegt Van der Ha. Hij ziet vooral een hoop technische informatie. “Waarom is er niet meer onderzoek gedaan”, vraagt hij zich af. “Het is geen laadvisie en de daar loopt Woensdrecht al mee achter. Die had in 2021 er al moeten zijn.” Wethouder Van Agtmaal benadrukt dat het hier niet om een visie gaat, maar om een beleidsplan dat zich richt op de praktische uitvoering. Desalniettemin vinden zowel D66 als PvdA dat de notitie meer inhoud mag. D66 kondigt een motie dan wel amendement aan voor de komende raadsvergadering.