Hoogerheide

Woensdrecht stopt bijdrage extra huishoudelijke hulp

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De gemeente Woensdrecht stopt de regeling ‘huishoudelijke ondersteuning toelage’. Inwoners kunnen via deze regeling extra huishoudelijke hulp inkopen tegen een laag tarief. De regeling stopt per 1 april 2020.

De regeling voor extra huishoudelijke hulp is in 2015 landelijk in het leven geroepen om de veranderingen in de zorg te compenseren voor zowel cliënten als zorgaanbieders. Werkzaamheden die niet onder het contract huishoudelijke hulp vielen, konden zo toch uitgevoerd worden tegen een laag tarief. Daarbij moet je denken aan het opruimen van de zolder, hulp bij het koken, een voorjaarschoonmaak of boodschappen doen.

Geen compensatie

Om deze regeling te kunnen betalen, kregen de gemeenten geld vanuit het Rijk voor 2015 en 2016. De Brabantse Wal gemeenten zijn na die jaren doorgegaan met de regeling. Vorig jaar besloten de gemeenten Bergen op Zoom en Steenbergen al om de regeling te gaan afbouwen. Woensdrecht wist de regeling nog een jaar aan te houden door de eigen bijdrage te verhogen naar 7,50 euro. Maar ook Woensdrecht moet de regeling nu stoppen omdat er geen compensatie is vanuit het Rijk en omdat de Wmo-budgetten onder druk staan.

Mantelzorgers

In Woensdrecht maakten vorig jaar zo’n 100 mensen gebruik van de regeling. Voor hen stopt de bijdrage voor extra huishoudelijke hulp per 1 april 2020. De regeling staat niet meer open voor nieuwe cliënten. Onderzocht wordt of mantelzorgers gebruik kunnen maken van een voorziening om hen tijdelijk te ontlasten als zij het te druk krijgen.