Hoogerheide

Woensdrecht trekt 25.000 euro uit voor geveltuintjes en ander groen op straat

Foto ter illustratie © Shutterstock

Han Verbeem Han Verbeem

Woensdrecht staat bekend als ‘groene gemeente van de Brabantse Wal’, maar de dorpen kunnen nóg groener worden – als het aan het college ligt. Wethouder Jeffrey van Agtmaal vraagt de gemeenteraad 25.000 euro beschikbaar te stellen voor groene initiatieven van burgers – zoals het aanplanten van geveltuintjes of bijhouden van plantsoenen.

“Groene initiatieven zijn van groot belang voor de Woensdrechtse samenleving. Een straat of wijk wordt er vaak niet alleen mooier op maar het is óók goed voor de biodiversiteit, het houdt de wijken koeler en gaat wateroverlast tegen.” Zo heeft het college onlangs vijfduizend euro toegekend aan een burgerproject voor meer groen in de Raadhuisstraat en op het Ouwe Raedthuysplein in Hoogerheide. Hier komen bloembakken en geveltuintjes. En in Putte heeft het Dorpsplatform vorig jaar bakken met bomen langs de Antwerpsestraat geplaatst.

De wethouder verwelkomt ook andere, soortgelijke initiatieven. “Willen inwoners graag iets extra’s, dan gaan we hier graag over in gesprek”, zegt wethouder Van Agtmaal. “Voorwaarde is dat men zelf ook de handen uit de mouwen wil steken én dat er voldoende draagvlak voor is in de buurt.

Acht lanenproject

Soms gaat het om kleine initiatieven, zoals bijvoorbeeld het bijhouden van het plantsoen door inwoners, maar er zijn ook grotere initiatieven. “Denk maar aan het ‘acht lanenproject’ in Ossendrecht waarbij een groepje buurtbewoners het groen in de hele wijk verzorgt, of het biodiversiteitsproject dat onlangs met het dorpsplatform opgepakt is aan de Kasteelstraat in Ossendrecht.” Het dorpsplatform in Woensdrecht heeft ook al diverse zaken ondernomen om het dorp groener te maken, van bloembakken, tot wildbloemen en het verstrekken van nestkastjes.

Budget groeninitiatieven

Om groene initiatieven financieel te kunnen blijven ondersteunen, heeft het college tevens ingestemd met het begrotingswijzigingsvoorstel om 25.000 euro aan het budget voor groene initiatieven toe te voegen. De gemeenteraad zal hier ook nog akkoord mee moeten gaan, alvorens dit doorgevoerd wordt.