Woensdrecht

Woensdrecht trekt 3,5 miljoen uit voor verduurzaming gemeentegebouwen

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeente Woensdrecht trekt de komende jaren zo’n 3,5 miljoen euro uit voor de verduurzaming van drie mfc’s en verenigingsgebouwen, met onder meer plaatsing van warmtepompen, infraroodplaten en honderden zonnepanelen. Volgend jaar is De Drieschaar in Ossendrecht aan de beurt, het jaar erop volgt De Biezen in Putte en De Kloek in Huijbergen wordt in 2026 verduurzaamd. De werkzaamheden moeten uiterlijk 2030 zijn afgerond, aldus wethouder Jeffrey van Agtmaal. Het gemeentehuis en Kloosterhof volgen nog.

Al in 2022 is Woensdrecht begonnen met de verduurzaming van het gebouwenbezit, waarbij inmiddels de aanpassingen aan de brandweerkazernes en het onderkomen van gemeentewerken zijn afgerond. Ook een aantal verenigingsgebouwen ondergaat duurzame aanpassingen: de ruimten van de voetbalverenigingen in Putte, Woensdrecht en Hoogerheide; en het onderkomen van de scouting in Ossendrecht.

Leefbaarheid

“Faciliteiten zoals de multifunctionele centra, de scouting en de sportaccommodaties zijn erg belangrijk voor de leefbaarheid van onze gemeente”, aldus Van Agtmaal. “We willen er de komende jaren voor zorgen dat deze gebouwen toekomstbestendig zijn. Dit vraagt een flinke investering, maar de duurzaamheidsinvesteringen betalen zich ook weer terug doordat het gas- en energieverbruik sterk verminderd wordt.”

De Drieschaar

Volgend jaar begint het werk bij De Drieschaar. “Alvorens maatregelen getroffen kunnen worden, dient het asbesthoudende dak verwijderd te worden”, meldt Van Agtmaal. “Daarna zal het dak aangepast worden, zodat het zonnepanelen kan dragen.” Er komen 450 zonnepanelen waarmee dit mfc ‘van het gas kan.” De foyer en de zalen hebben al een warmtepompsysteem, de volgende stap is om ook de sporthal en fitnesszaal te voorzien van een warmtepomp. Daarnaast worden de kleedkamers, gang, entree, keuken en berging voorzien van infrarood-verwarmingsplaten. Voor de sporthal is een warmtepompsysteem met boiler voorzien. De totale investering: 912.349 euro, met 319.689 euro voor duurzaamheidsaanpassingen is en het overige deel voor al geplande bouwkundige aanpassingen.

De Biezen

Ook bij De Biezen moet asbesthoudend materiaal  verwijderd worden, en komen er 450 zonnepanelen op het dak. “De foyer, Heidezaal, kleine zalen, de Boszaal en sporthal zijn inmiddels al voorzien van warmtepompen”, meldt Van Agtmaal De sporthal krijgt een warmtepompsysteem met boiler, de aanleg daarvan is in combinatie met plaatsing van infraroodpanelen in de entree, de gang en de kleedkamers gebeuren.  Hier bedragen de kosten 629.538 euro, waarvan 235.248 voor duurzaamheid.

De Kloek

De Kloek wordt de komende jaren voorzien van 200 zonnepanelen. In de kleinere zalen en de sporthal worden warmtepompen geplaatst, zoals die er al zijn in de foyer en toneelzaal. Deze ruimten en de kleedkamers krijgen eveneens verwarming met infraroodplaten, met een warmtepompsysteem en boiler in de sporthal. De totale investering bedraagt hier 449.269 euro, waarvan  290.169 naar duurzame aanpassingen gaat.