Hoogerheide

Woensdrecht verbiedt carbidschieten tijdens jaarwisseling

Foto: Nationale Beeldbank

Han Verbeem Han Verbeem

Het schieten met carbid is per direct verboden in de West-Brabantse gemeenten. De gezamenlijke burgemeesters hebben besloten om een decreet uit te vaardigen, voor zover de algemene plaatselijke verordening (APV) nog geen verbodsbepaling voor carbid kent – aldus de Woensdrechtse burgemeester Steven Adriaansen. In Woensdrecht is dat nog niet gebeurd en daarom zal de gemeenteraad 17 december de APV aanpassen.

Door: Han Verbeem

Carbidschieten tijdens de jaarwisseling is een Twentse traditie die met het geldende vuurwerkverbod ook elders in Nederland aan populariteit wint. Daarbij is het de kunst om carbid, een explosief landbouwmiddel, in melkbussen te ontsteken. Dat is zeer gevaarlijk, zeker als men niet ervaren is met de techniek – aldus Adriaansen.

Werkdruk in de zorg

Met het verbod volgt Woensdrecht het voorbeeld van veel andere gemeenten om carbidschieten dit jaar niet toe te staan, aldus Adriaansen. “Landelijk wordt een vuurwerkverbod ingesteld maar carbidschieten valt niet onder het vuurwerkbesluit”, merkt hij op. “Omdat carbid, net zoals vuurwerk, voor extra werkdruk in de zorg kan zorgen, wordt aan de raad voorgesteld om een verbod in te stellen.”

Ontheffing

De afkondiging van het verbod en de wijziging van de APV betekent niet, dat carbiedschieten defnitief taboe is in de gemeente Woensdrecht. “Met een ontheffing is het in de toekomst wel mogelijk maar voor komende jaarwisseling worden die ontheffingen niet verleend”, laat Adriaansen weten. “Naast het carbidschieten wordt het bezit van stoffen of voorwerpen die gebruikt zullen worden voor carbidschieten ook verboden, wat nodig is voor handhaving van de regels.”