Hoogerheide

Woensdrecht Waarderingsprijs voor Lichtstoet, Herdertjestocht en behulpzaam gezin

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Woensdrecht Waarderingsprijs 2022 is dit jaar voor drie winnaars: de Lichtstoet, de Herdertjestocht en een gezin uit Syrië. De prijzen zijn maandagavond in Hoogerheide uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. De prijs is een waardering of aanmoediging voor mensen die iets bijzonders hebben gedaan voor inwoners van de gemeente Woensdrecht.

Twee van de winnaars hebben zich al 20 jaar lang ingezet voor de gemeente: de Stichting Lichtstoet Woensdrecht en Buurtvereniging De Straat, die de Herdertjestocht organiseerde. De derde winnaar was geen groep of organisatie, maar een familie. Nemeh Jesri, haar man en haar kinderen kregen de prijs voor hun vrijwilligerswerk voor vluchtelingen.

Bijna elke dag vluchtelingen helpen

Het gezin Jesri stond als één van de eerste klaar om te helpen tijdens de opvangcrisis. Er waren het afgelopen jaar niet genoeg opvangplekken voor vluchtelingen. Daarom was aan gemeenten gevraagd noodopvang te regelen. In augustus werden vluchtelingen opgevangen in de sporthal van het gemeentehuis. Nemeh Jesri en haar gezin waren bijna dagelijks aanwezig om te helpen. “Omdat zij zelf afkomstig zijn uit Syrië, weten zij wat veel van deze mensen doorstaan hebben,” aldus de gemeente.

“Heel wat uren stonden zij klaar om te vertalen, maar ook met allerlei alledaagse zaken te helpen. De spelcomputer van de kinderen werd bijvoorbeeld beschikbaar gesteld om jonge vluchtelingen afleiding te bieden,” laat de gemeente weten. “Dochter Rahaf heeft via deze weg zelfs werk gevonden bij het Rode Kruis om vluchtelingen te helpen. Regelmatig is zij nu in de crisisnoodopvanglocatie in Putte te vinden. We zijn trots op dit gezin en waarderen hun integratie in en enorme inzet voor de Woensdrechtse samenleving.”

Meteen ook afscheid van Herdertjestocht

Buurtvereniging De Straat uit Woensdrecht kreeg de Waarderingsprijs, omdat ze 20 jaar lang de Herdertjestocht hebben georganiseerd. Tijdens de tocht werd het kerstverhaal uitgebeeld. Dat werd georganiseerd door een werkgroep van Theo en Lia Kuijlen, Louis en Lena Minnebach, Rudy en Lia Lakwijk en Marco en Monique de Nijs.

“Helaas is de Herdertjestocht op 18 december 2022 de laatste keer geweest dat dit evenement georganiseerd werd, omdat er geen opvolging voor het huidige bestuur gevonden kon worden,” betreurt de gemeente. “Omdat het spektakel altijd veel tijd heeft gekost (zowel in de voorbereiding als in de afbraak) en er vele bezoekers op afkwamen, heeft de commissie gemeend dat zij de Woensdrecht Waarderingsprijs 2022 verdienen.”

2022 was grootste lichtstoet tot nu toe

Ook de Lichtstoet is al 20 jaar een begrip in de gemeente. De Stichting Lichtstoet Woensdrecht organiseert elk jaar een optocht met verlichte carnavalswagens. Ieder jaar rijdt de stoet door een ander dorp. “Afgelopen jaar werd de grootste lichtstoet tot nu toe georganiseerd, met ruim twintig deelnemende wagens,” aldus de gemeente.

“Vanwege het 775 jaar bestaan van Putte werd de lichtstoet in 2022 in Putte georganiseerd en werd het een internationale editie. Aan beide zijden van de grens werd het evenement enorm druk bezocht,” laat de gemeente enthousiast weten. “Reden te meer om de Woensdrecht Waarderingsprijs 2022 toe te kennen aan Stichting Lichtstoet Woensdrecht.”