Woensdrecht

Woensdrecht weet weer hoe laat het is: raad akkoord met eerherstel voor kerkklok

De torenklok van de Sint Josefkerk in het dorp Woensdrecht.

Han Verbeem Han Verbeem

De kerkklok van de voormalige kerk van het dorp Woensdrecht loopt, als het aan de voltallige gemeenteraad ligt, binnenkort weer op tijd. Een motie van AKT om de torenklok te laten herstellen en weer te laten tikken is woensdag in de gemeenteraad unaniem aangenomen.

Onderhoudsbudgetten

Wethouder Jeffrey van Agtmaal kan de raadsopdracht omarmen en gaat in gesprek met de huidig eigenaar -het bisdom Breda. De kerk is sinds twee jaar gesloten en onlangs is ook het uurwerk stilgezet. Voor AKT-raadslid John Mathijssen is het onbegrijpelijk dat de kern van Woensdrecht als enige in de gemeente geen op tijd lopende torenklok heeft. Daarom diende hij een motie in, die door vrijwel alle overige fracties is mede-ondertekend. De gemeente zou de zorg voor het uurwerk moeten overnemen. Het benodigde geld komt uit de reguliere onderhoudsbudgetten voor vastgoed.

Klokken luiden

CDA-voorman Ad Pijnen noemt ook het belang van de kerktoren bij de Dodenherdeningen, jaarlijks op 4 mei. Dan klinken de luidklokken en het beieren is tot ver in de omgeving te horen. “Kippenvel”, aldus Pijnen. “Dat mag nóóit verdwijnen. Het luiden van de klokken is een eerbetoon aan hen die in de oorlog voor onze vrijheid zijn gevallen.” Van Agtmaal benadrukt dat deze traditie niet in gevaar komt. “Het luiden  gaat handmatig en dat werkt nog steeds.” Onlangs heeft de lokale bewindsman nog een kijkje genomen in de toren en zelf geconstateerd dat het mechaniek in orde is. “Dat hebben de omwonenden ook kunnen horen”, merkt hij lachend op.

Verbouwing kerk

De Sint Jozefkerk zelf wordt waarschijnlijk omgebouwd tot appartementen. Het bisdom is onderhandeling met projectontwikkelaar De Nijs-Soffers, de bouwonderneming die vrijwel uitsluitend bouwprojecten in de gemeente Woensdrecht krijgt toegewezen. De gesprekken zouden moeizaam verlopen,zo merkt AKT op. Met name over de verkoopprijs is nog geen overeenstemming.  “De tijd dat bisdommen hun kerken voor symbolische bedragen van één euro van de hand doen, is inmiddels wel voorbij”, aldus Mathijssen.