Woensdrecht

Dik uit Woensdrecht maakt zich zorgen over gevaarlijk kruispunt Dorpstraat

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De kruising voor café Non Plus Ultra is gevaarlijk en geeft overlast. Dat zegt Dik Samsom die sinds dit jaar met zijn vrouw in de Dorpstraat in Woensdrecht woont. Op die kruising komen de Langeweg, de Grindweg en de Dorpstraat bij elkaar. De Woensdrechtenaar maakt zich vanwege het zware verkeer dat daar voorbij komt, zorgen over de veiligheid.

“We hebben de gevolgen gezien van het ongeluk in Nieuw-Beijerland waarbij een vrachtwagenchauffeur er even niet bij was en de dijk af reed. Hier is de weg nog veel dichterbij”, zegt hij over het vrachtwagendrama waarbij in augustus 6 doden en 7 gewonden vielen. “Dat ongeluk is niet de aanleiding van mijn zorgen, maar het onderstreept wel het belang ervan. Het verkeer is hier dermate heftig dat het een accident waiting to happen is”, zegt Samsom.

Nu we er wonen zien we pas wat er aan de hand is

De overlast van zwaar verkeer voor zijn huis gaat dag en nacht door. “Het normale verkeer probeer ik niet te stoppen, maar ik heb het over de grote transporten ten behoeve van de agrarische industrie in de polder. Deze weg is veel te smal voor dit zware verkeer en dan laat ik het landbouwverkeer nog buiten beschouwing, hoewel ik denk dat de landbouwers ook blij zouden zijn als ze dit bochtje niet meer hoeven te nemen.”

Het gepensioneerde stel uit Stellendam woont sinds juni dit jaar in het huis in Woensdrecht. “Voor die tijd hebben we regelmatig op het terras hier tegenover gezet om te kijken of we met de hoeveelheid verkeer konden leven. Daar konden we mee leven. Maar de transporten zijn op hele andere momenten ontstaan. We hebben niet tien uur lang op het terras gezet. Nu we er wonen zien we pas wat er aan de hand is.”

In Huijbergen of Ossendrecht mogen ze ook niet dwars door het dorp

Een goede oplossing zou volgens hem dan ook zijn dat er een verbod voor vrachtverkeer in de Dorpstraat komt en dat de vrachtwagens een alternatieve route krijgen. “In Huijbergen of Ossendrecht mogen ze ook niet dwars door het dorp.” Hij stelt voor om een verbinding tussen de Langeweg en de Grindweg te realiseren. “De weg is veel te smal voor dit zware verkeer. En dan laat ik het landbouwverkeer nog buiten beschouwing, ik ben niet tegen de boeren. Ik denk dat de landbouwers ook blij zijn als ze dit bochtje niet meer willen nemen.” Maar de gemeente Woensdrecht denkt daar anders over.

Samsom heeft een mail gestuurd naar wethouder Thierry de Heer die samen met een verkeersdeskundige ter plekke is komen kijken. “Ze hebben naar me geluisterd en gezegd dat ze het gingen onderzoeken. Uiteindelijk heeft de gemeente besloten dat ze het laten zoals het is en dat ze niet bij machte zijn om er iets aan te doen”, zegt Samsom en bevestigt de gemeente desgevraagd.

De Woensdrechtenaar laat het er niet bij zitten en heeft bezwaar gemaakt tegen de beslissing. “Ik vind dat er wel degelijk een manier is om er iets aan te doen. Dat het iets zal kosten zal best. Alles kost geld. Maar de gemeente faciliteert deze grote bedrijven en als dat overlast en gevaar veroorzaakt dan moet je daar wat aan doen als gemeente”, vindt hij. Samsom heeft zijn zorgen ook kenbaar gemaakt bij het Dorpsplatform Woensdrecht. Die heeft het onderwerp op de agenda van de vergadering van 8 november gezet.

Dik Samsom maakte veel foto's van vrachtwagens die vlak langs zijn huis rijden.
Dik Samsom maakte veel foto’s van vrachtwagens die vlak langs zijn huis rijden.