Hoogerheide

Woensdrechtenaren moeten zich voorbereiden: tarieven afvalverwerking blijven stijgen

Han Verbeem Han Verbeem

Het Woensdrechtse college heeft de kwartaalbalans opgemaakt en financieel wethouder Henk Kielman kan constateren dat de gemeente financieel op koers ligt. Als het zo doorgaat, sluit het lopende boekjaar af met een plus van 316.000 euro. Complimenten alom, in de Opinieraad Bestuur, maar tegelijk een winstwaarschuwing vanuit AKT: commissielid Maarten de Graaf noemt de cijfers vertekenend en voorspelt juist een tekort van rond de 10.000 euro. En, zo blijkt: afvalverwerking wordt duurder en een tariefstijging hangt in de lucht.

Dicht op de bal

Nagenoeg alle fracties, uitgezonderd AKT, roemen het beleid van Kielman. “Door dicht op de bal te spelen blijven de ambtenaren binnen hun budgetten”, merkt Manus Bolders op. Voor de huidige VVD-voorman is het overigens zijn laatste raadsbijeenkomst; vanaf mei stopt hij in de gemeenteraad.

Transparantie

Ook uit de oppositie klinkt tevredenheid over de kwartaalreportage. “Dit is precies zoals wij het bedoeld hebben, vorig jaar met onze motie”, spreekt D66-raadslid Thierry de Heer. “Een rapportage die inzicht geeft hoe we er als gemeente financieel voor staan.” Luc de Vos (CDA) merkt op dat er een verschil bestaat tussen financiële transparantie, dat de kwartaalrapportage biedt, en financiële risico’s. Die laatste zijn er nog volop, onder meer bij de uitgaven voor jeugdzorg. Dat beaamt ook Ruud Gaarkeuken van de PvdA.

Kosten Saver

Kielman neemt de complimenten glimlachend in ontvangst maar reageert ook op de zorgen die er in de raad zijn. Zoals over de stijgende kosten voor de afvalinzameling door Saver, dit jaar voorzien op twee ton. Volgens het CDA zou het te maken kunnen hebben met de coronacrisis. “Meer mensen ruimen nu hun huis op”, aldus De Vos. En dat klopt, beaamt Kielman. Maar, zo merkt de lokale bewindsman op: “Saver maakt continu nieuwe inschattingen voor de kosten van verwerking. Er is sprake van een inhaalslag om afverwerking kostendekkend te maken. Afval zal de komende jaren duurder blijven worden.”