Woensdrecht

Woensdrechts verbod op oplaten ballonnen en lachgas

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Volgens burgemeester Steven Adriaansen was het vanwege de vliegbasis al veel langer niet toegestaan om ballonnen op te laten, alleen de meeste mensen wisten dat niet. Nu wordt aan de raad voorgesteld om het in de Algemene plaatselijke verordening (APV) op te nemen, net als de mogelijkheid om het college gebiedsverboden in te laten stellen voor het gebruik van lachgas.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Om de zoveel tijd houdt de gemeente de APV tegen het licht, meldt Adriaansen, en wordt deze aangevuld of gewijzigd waar nodig. Natuurlijk in samenspraak met de gemeenteraadsleden, die deze keer een aantal technische wijzigingen maar ook nieuwe lokale regels voorgelegd krijgen.

Volgens de burgemeester zijn er meer redenen dan alleen de vliegbasis om voor een verbod op ballonnen te kiezen. Het milieu is er eveveens mee geholpen. “We willen een goede gemeente zijn op de Brabantse Wal”, legt hij uit. Daar hoort volgens dit college bij dat je niet wilt dat die kunststoffen in de natuur terecht komen.

Lachgas nog niet in opiumwet

Lachgas is een ander verhaal. Ook in Woensdrecht is er hinder, van jongeren die zich door het gebruik misdragen en door het feit dat de rommel standaard achterblijft. Adriaansen: “Hier achter het gemeentehuis hebben omwonenden er veel last van bijvoorbeeld.” Punt is dat het inhaleren wettelijk nog niet gekenmerkt is als drugsgebruik. De gemeente heeft wel een brief gestuurd naar minister Grapperhaus met de oproep het op te nemen in de opiumwet maar zo ver is het nog niet.

Gebiedsverboden mogen wel

Als tijdelijke oplossing is nu het voorstel om het college de mogelijkheid te bieden gebiedsverboden in te stellen. Dat mag namelijk wel. In buurten waar veel patronen gevonden worden of waar aantoonbaar overlast is van gebruikende jeugd, kan zo’n verbod worden ingesteld en gehandhaafd worden. De gemeenteraad moet er alleen nog wel even ja tegen zeggen, daarna kan de maatregel meteen in werking treden.