Woensdrecht

Woensdrecht Waarderingsprijs 2023 uitgereikt aan drie winnaars

Foto: gemeente Woensdrecht

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De Woensdrecht Waarderingsprijs is dinsdagavond weer uitgereikt. Dat gebeurde traditiegetrouw tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Lions Club Zuidkwartier Woensdrecht, Wings over Woensdrecht en Adri van Zweden zijn de drie winnaars.

De commissie van de Woensdrecht Waarderingsprijs 2023 bestaat uit burgemeester Adriaansen, raadsleden René Adriaansen en Tara van Honschoten, en inwoner Wil de Jong. Uit de ruim twintig nominaties hebben zij de drie winnaars gekozen. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit advies overgenomen.

Vrijwilligerswerk en donaties

Lions Club Zuidkwartier Woensdrecht kreeg de waarderingsprijs uitgereikt door René Adriaansen. Zij zetten zich in voor de Woensdrechtse samenleving. Zo laten ze bijvoorbeeld wensen die in de wensboom zijn gehangen uitkomen, en mogen mensen met een beperking meerijden in de mooiste bolides tijdens de jaarlijkse Schelderit. In 2023 deden ze vrijwilligerswerk bij Titurel en molen Johanna. Ook werd er een multiculturele proeverij georganiseerd, doneerden zij samen met Tinus van Overveld tien fietsen aan Oekraïense vluchtelingen en verzorgden ze een goed gevulde tas voor iedereen die gebruik maakt van de Voedselbank.

Stukje erfgoed

Met de waarderingsprijs voor Wings over Woensdrecht wil de gemeente haar complimenten uitspreken voor de vrijwilligers die ‘dit stukje erfgoed beheren’. Luchtvaartonderhoud is namelijk belangrijk voor de gemeente: al meer dan 75 jaar is daar een vliegbasis en een landingsbaan, en biedt het een derde van alle banen binnen de gemeente betreft deze sector. Het museum werd in 2019 opgericht door Sjaak van Loon en Ronals Middel. Er zijn onder andere vliegtuigonderdelen, gereedschap, modellen, documenten en foto’s te bezichtigen. “De rijke vliegtuiggeschiedenis en de bedrijvigheid bij Fokker zit diep in het Woensdrechtse DNA vervlochten, en dit wordt mede door het museum zichtbaar en tastbaar gemaakt”, aldus de gemeente. Wethouder Lars van der Beek reikte de prijs uit.

Adri van Zweden

De Woensdrechtse Adri van Zweden heeft de prijs gekregen omdat ze volgens de gemeente ontzettend veel heeft gedaan voor het dorp. Bovendien staat ze aan de wieg van verschillende evenementen. “Denk aan het winkeltje, dat ze in 2017 samen met Vic Huijgens oprichtte”, verklaart de gemeente. In 2018 kwam daar het Participatiecafé bij. Maar ook werkte ze mee aan de Boerendag, de jaarmarkt en het lokale zondagse marktje. “Evenementen die klein begonnen, maar die Adri samen met vrijwilligers groot heeft gemaakt.” Adri zette zich ook in voor minder kansrijke mensen, en in 2019 nam ze na twintig jaar afscheid van de lokale politiek. Erika Krijtenburg volgt Adri op als beheerster van de buurtwinkel, het Participatiecafé en Woensdrecht Werkt.

WK Veldrijden 2023

Voordat de winnaars bekend werden gemaakt, prees burgemeester Adriaansen nog de organisatie van het WK Veldrijden 2023. Het comité heeft de Woensdrecht Promotieprijs al eens gewonnen, en destijds is afgesproken dat dit maar één keer kan.

De Woensdrechts Waarderingsprijs wordt sinds 2020 uitgereikt door de gemeente Woensdrecht. Daarvoor heette het de Woensdrecht Promotieprijs, die in 2004 in het leven is geroepen. De waarderingsprijs is een waardering of aanmoediging voor een persoon, vereniging of bedrijf uit de gemeente, die door een bijzondere prestatie of actie in beeld is gekomen in dat jaar.