Bergen op Zoom

Woensdrechtse musea in de schijnwerpers dankzij promovideo’s studenten

Maarten Elst Maarten Elst

Studenten van de AV-specialist-opleiding aan Curio Bergen op Zoom presenteerden woensdagmiddag vijf fonkelnieuwe promovideo’s voor vijf Woensdrechtse musea. Het Wilhelmietenmuseum, Wings for Woensdrecht, het Heemhuisje, Museum den Aanwas en Landgoed Mattemburgh deden mee aan de afstudeeropdracht. Het doel was om leerlingen van basisscholen te enthousiasmeren voor een bezoek aan de lokale musea.

Vijf studenten zijn de afgelopen maanden bezig geweest met het uitwerken van een creatieve promotievideo. “We moesten op zoek naar een opdrachtgever voor onze afstudeeropdracht”, vertelt Dickenson Eekman die een promovideo voor het Wilhelmietenmuseum in Huijbergen heeft gemaakt. “Ik koos voor het Wilhelmietenmuseum omdat het mij aansprak om te werken met religie en het klooster. Ik vond dat wel iets pakkends voor mij.”

Verhaal van Paulientje

Nikki de Macker koos voor Museum den Aanwas in Ossendrecht. Haar oog viel direct op het verhaal van Prinses Paulientje. “Zij staat of stond in het Guinness Book of World Records”, vertelt De Macker. “Dat trekte mij wel erg aan, daarom wilde ik daarvoor een promo maken.”

Janneke Verbeem en Georgina Ponssen gingen respectievelijk voor Landgoed Mattemburgh en het Heemhuisje. Thomas van Nieulande ging op zijn beurt voor Wings over Woensdrecht. “Vliegtuigen enzo, dat spreekt mij wel aan. Ik ben altijd al gefascineerd geweest met hoe dat allemaal in elkaar steekt”, verklaart de regisseur van de promovideo. “Toen ben ik in gesprek gegaan met de eigenaar, die was heel enthousiast. Samen kwamen we tot het idee dat we een tijdlijnconcept wilden creëren van het vliegtuigproces van toen tot aan de hedendaagse tijd.”

Twee keer pitchen

Voor Dickenson Eekman was het de eerste keer dat hij in het Wilhelmietenmuseum kwam. “Je begint met een pitch. Bij mij vonden ze het de eerste keer wel goed, maar het was iets te veel met religie. Daarin hebben we wat moeten schuiven, ik heb dus twee keer gepitcht. Vervolgens heb ik de draaiplanning gemaakt en zijn we in Huijbergen gaan draaien.”

De Macker wilde op haar beurt juist iets dromerigs creëren rond het verhaal van Prinses Paulientje. “Ik heb ze wat filmpjes laten zien van ideeën die ik had. De opdrachtgever wilde ook dat het wat dromerig was, dat de actrice, mijn zusje, de deur opende en zo in een andere ruimte terechtkwam. Maar dat was ook mijn eigen idee, ik wilde het ook dromerig over laten komen.”

Trigger

Het doel van de promovideo is om basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 te triggeren om naar een lokaal museum te gaan. “Maar ook om ze een drive te geven om later bijvoorbeeld een opleiding zoals AV-specialist in Bergen op Zoom te gaan doen. Ik denk dat dat gelukt is”, aldus Van Nieulande.