West-Brabant

Woningcorporaties gaan samen biobased isoleren  

Foto RWB

Herbert Kats Herbert Kats

De Westbrabantse woningcorporaties Thuisvester, Alwel, Laurentius, Woonkwartier en Stadlander trekken de komende jaren samen op als het gaat om bio-based isoleren. Ze hebben een overeenkomst ondertekend die bedoeld is om de impact van bouwmaterialen op het milieu flink te verlagen.

Honderdduizenden woningen – van woningcorporaties en van particulieren – moeten de komende jaren geïsoleerd worden. Dat maakt de noodzaak groot om de belastende effecten van bouwen en renoveren te verlagen.

Voor al geplande renovaties en nieuwbouw gaat de overstap naar bouwmaterialen gemaakt van bijvoorbeeld vlas of hennep dit jaar voorzichtig van start. Volgens woordvoerder Guus Arnouts van het samenwerkingsverband Regio West-Brabant (RWB) is het streven om een jaar later op 15% te zitten. In 2028 moet dat 100 % zijn.

Selecteren

Arnouts: ”De corporaties gaan nu projecten selecteren waar er en met welk biobased materiaal wordt geïsoleerd. Dat zorgt voor de vraag bij bouwbedrijven om dat in te kopen. Er zit volgens de samenwerkende partijen ook voldoende areaal in de teeltplannen van agrariërs in onze regio voor aankomend seizoen om die grondstoffen daadwerkelijk te kunnen leveren.”

De noodzakelijk transitie naar duurzame, biobased materialen begint aan de vraagzijde, dus bij de opdrachtgevers in de bouwsector. Woningcorporaties zijn een zeer belangrijke opdrachtgever in de bouw en daarmee ook een gamechanger, geeft Arnouts aan.

Boost voor nieuwe economie

De Bergse wethouder Dominique Hopmans is bestuurlijk trekker Circulaire Regio bij de RWB: “West-Brabant werkt aan toekomstperspectief vanuit haar plantaardige verleden en DNA. Deze aanpak bewijst dat maar weer. Door het commitment van woningcorporaties geven we, via een gegarandeerde afzet van biobased isolatiemateriaal, een boost aan de nieuwe, schone economie”, aldus Hopmans.

Zo werken gemeenten aan de verduurzaming van sociale woningbouw én leveren een bijdrage aan een nieuw verdienvermogen voor de boeren, de verwerkende industrie en de bouwsector, is de gedachte. Om die reden is ook aangeklopt bij de West-Brabantse Regio Deal. Op basis daarvan kunnen projecten gestart of uitgebreid worden.

De gemeente Bergen op Zoom huisvest op 23 april een mini-symposium over het onderwerp biobased bouwen.