Rijsbergen

Wordt de Rijsbergse Tiny Smout de Taalheld van 2023?

Foto: fotomontage ZuidWest Update

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Tiny Smout uit Rijsbergen is genomineerd voor de publieksprijs Taalheld 2023, een prijs voor laaggeletterden. Smout is zelf al een tijdje bezig met het bijspijkeren van haar Nederlands en computervaardigheden. Sinds vorig jaar geeft ze ook taalles aan Oekraïners in Rijsbergen.

Smout is naar eigen zeggen nooit echt een ster geweest met de Nederlandse taal. Daarnaast heeft ze het soms ook lastig met de opkomst van alle technologie. Die twee zaken hebben ervoor gezorgd dat de Rijsbergse zich aangemeld heeft om haar taal en computervaardigheden te verbeteren.

Bijspijkeren

Voor het bijspijkeren van haar digitale vaardigheden zit Smout in een Klik & Tik-groep. Daar leert ze meer over het gebruik van een computer, iets wat tegenwoordig nagenoeg onmisbaar is. “Er moet er tegenwoordig steeds meer via gedaan worden”, vertelt ze. De taalheld nam eerder ook al deel aan een NT1-groep om haar Nederlands te verbeteren. Toen ze 14 jaar was stopte ze met haar school om voor haar gezin te zorgen. Het leren heeft ze daarom voor een lange tijd niet meer terug op kunnen pakken. Tot voorkort dus.

Je ziet echt dat die mensen vooruitgegaan zijn

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne zijn er veel Oekraïense vluchtelingen naar Nederland gekomen, ook naar Rijsbergen. Deze mensen willen graag de Nederlandse taal leren. “Ik ben toen samen met een andere vrijwilliger naar de bibliotheek gegaan om te kijken of we hen konden helpen. Dat was voor die mensen heel fijn”, legt Smout uit. Ze is ondertussen ruim een jaar bezig om iedere week de Oekraïners onze taal te leren. “Je ziet echt dat die mensen vooruitgegaan zijn. Daar zijn ze ons heel dankbaar daarvoor.”

Mensen vinden het bijzonder dat ik dit allemaal doe

Veel mensen snappen niet waar Smout de tijd en het vermogen vandaan haalt om zichzelf zoveel dingen te leren. “Mensen vinden het bijzonder dat ik dit allemaal doe”, vertelt ze. De Rijsbergse is een echte bezige bij. “Op dinsdagochtend spreek ik af met de Oekraïners, het Klik & Tik is één keer in de week. Het vrijwilligerswerk voor de bibliotheek ook en de NT1 is op twee middagen in de week.”

Zelfvertrouwen

Sinds het meedoen aan en het geven van taallessen heeft Smout een stuk meer zelfvertrouwen gekregen. Iets dat volgens haar voorheen nog bij haar ontbrak. “Ik ben toch wel een stuk sterker in mijn schoenen gaan staan”, merkt ze zelf.

Smout probeert ook anderen die het lastig hebben met de taal of de digitalisatie zich ergens te laten inschrijven. “Ik heb al meerdere mensen zover gekregen om dat te doen”, vertelt ze. “De computerlessen zijn gratis bij de bieb. Iedereen kan het leren. Je voelt je daarna zoveel beter”.

De prijsuitreiking voor Taalheld 2023 wordt gehouden op 21 juni in Amersfoort.