Wouw

Wouw krijgt dit jaar een nieuwe brandweerkazerne

Foto: © Google Maps

Kitty Joachems Kitty Joachems

Het is hard nodig en het heeft even geduurd, maar eindelijk is de kogel door de kerk: Wouw krijgt een nieuwe brandweerkazerne. Nog dit jaar wordt gestart met de bouw van de nieuwe kazerne aan de rand van De Hoogt, de nieuwbouwwijk aan de rand van Wouw die grenst aan de Plantagebaan.

Door: Kitty Joachems

In de commissievergadering van 21 januari lieten zowel de VLP als Roosendaalse Lijst dit onderwerp op de agenda plaatsen. De huidige kazerne aan de Donkenweg in Wouw is sterk verouderd. Het gebouw, de voorzieningen en de parkeerruimte voldoen niet langer aan de eisen van deze tijd. Tijdens de commissievergadering waren er nog wat kritische vragen over de nieuwe locatie. Is hier wél voldoende parkeergelegenheid, brengt de kazerne niet te veel overlast met zich mee voor de omgeving en vormt de spoorwegovergang aan de Plantagebaan geen belemmering voor de ontsluiting?

Voldoende vertrouwen

De portefeuillehouder, burgemeester Han van Midden, kon in de beantwoording van al deze vragen voldoende vertrouwen geven dat nieuwbouw in De Hoogt de juiste keuze is. Dat leidde tot een akkoord van alle fracties. In de raadsvergadering van 27 januari volgt een definitief positief raadsbesluit.

Overleg met de brandweer

Daarmee zijn eerdere plannen om de nieuwe brandweerkazerne een plek te geven in het Geerhoekgebied van de baan. Tot genoegen van VLP-raadslid Eric de Regt. “Een brandweerkazerne in een gebied waar een school, kinderopvang, buurthuis en winkels gevestigd zijn is een onveilig idee. De locatie in De Hoogt lijkt ons beter geschikt, aan de rand van het dorp, in de buurt van snelweg A58 en in overleg met de brandweer bepaald.”

Goed nieuws

Vorig jaar rukte de Wouwse brandweer zo’n 40 keer uit. Vanuit de nieuwe kazerne kan het korps, gezien de betere ligging en de vernieuwde uitrusting, vaker worden ingezet. Dat is goed nieuws voor de naburige dorpen en in de regio.

En de kazerne in Roosendaal dan?

De nieuwbouw wordt bekostigd uit het potje wat aanvankelijk gereserveerd was voor de nieuwe brandweerkazerne van Roosendaal. Die plannen zijn nog niet concreet genoeg wat betekent dat er in 2021 nog niet gestart kan worden met de bouw. Volgens de burgemeester is nu nog niet duidelijk welke financiering daarvoor nodig is. Op de vraag van PvdA raadslid Paul Klaver of de gemeente zich wel bewust blijft van de hoge prioriteit van een nieuwe, of vernieuwde, brandweerkazerne in Roosendaal antwoordde Van Midden bevestigend.

Lees ook: Roosendaals brandweerkazerne blijft prioriteit voor de gemeente