Wouw

Wouwse heemkundekring vindt eindelijk onderkomen

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De Vierschaer in Wouw leek de afgelopen jaren naar eigen zeggen wel een rondreizend volkstheater. De heemkundekring verhuisde van de ene naar de andere stek in het Roosendaalse dorp. Momenteel is er zelfs geen locatie om samen te komen en liggen de spullen her en der opgeslagen. Maar er is licht aan het einde van de tunnel! Deze zomer neemt de heemkundekring intrek in één van de zalen van café Donkenhof.

André Dingemans zat met de handen in het haar. “Sinds 2012 zijn wij op zoek naar een permanente locatie. Het wilde ons maar niet lukken om die te vinden”, zegt de voorzitter. Tussen 1994 en 2012 zat de heemkundekring in de 19e-eeuwse kapel tegenover de Jumbo. De gemeente Roosendaal verkocht de kapel aan SDW. Dat was het startschot voor de zwerftocht van de heemkundekring.

Zwerftocht

Daarna zat de Vierschaer in basisschool de Stappen, in het heemhuis bij het vvv-kantoor, in de bibliotheek van de Geerhoek, in het Univégebouw. Op 1 april vorig jaar moest de vereniging ook op de laatstgenoemde plek vertrekken, waarna de spullen her en der werden opgeslagen.

Bij De Groot verhuur op de Donken staan de meest waardevolle spullen. Alle spullen van de boekenmarkt en de inventaris, staan in een oude schuur. De waardevolle collectie bidprentjes en de fotoboeken staan in de garage van Dingemans.

Nieuwe locatie

Eerder deze maand luidde de voorzitter de noodklok in dagblad BN/DeStem. Naar aanleiding van die publicatie nam Maurice Broeren van café Donkenhof contact op met de heemkundekring. “We krijgen de beschikking over de voormalige handboogschutterij en een opslagruimte”, zegt Dingemans opgewekt. “Hopelijk wordt dit de laatste keer dat we moeten verhuizen en hebben we eindelijk een locatie waar we lezingen, tentoonstellingen, boekenmarkten en vergaderingen kunnen laten plaatsvinden.”