Wouw

Wouwse kinderen veilig op de fiets met nieuwe fietshelmen

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Als iedereen een fietshelm zou dragen, zijn er volgens Veilig Verkeer Nederland naar schatting 85 verkeersdoden en ruim 2500 ernstige verkeersgewonden minder per jaar. Reden genoeg voor Kiwanis Wouw Zoomvliet om basisschoolleerlingen in Wouw een fietshelm te geven. Onder het motto jong geleerd is oud gedaan kregen de leerlingen van groep drie van De Baayaert en De Stappen maandag de helmen uitgereikt.

“Benjamin?”, roept Peter Hultermans van Kiwanis Wouw Zoomvliet vragend door het klaslokaal van groep 3. Een jongen komt naar voren en pakt de doos met zijn nieuwe fietshelm aan. Een voor een worden de leerlingen geroepen, ze krijgen allemaal een gloednieuwe fietshelm.

“We willen hiermee de veiligheid van onze kinderen verbeteren”, legt Hultermans uit namens de Kiwanisclub. “Het doel is om de kinderen hiermee een beetje duidelijker te maken dat helmen veiligheid bieden in het verkeer. Er gebeuren nog teveel ongelukken.”

Leerling Sophie is blij met haar nieuwe helm. “Ik had er nog geen voor de fiets”, vertelt ze. “Wel voor het paardrijden.” Sophie haar klasgenoot is ook blij met zijn helm. “Blauw is mijn lievelingskleur”, zegt Jop trots. “Er zit een lampje op en volgens mij kan je hem ook groter of kleiner maken.”

Keurmerk

De helmen die de kinderen hebben gekregen zijn allemaal voorzien van een keurmerk. “Als we iets schenken dan moet het wel goed zijn”, zegt Brian Koeman van Multi-Bikes uit Lepelstraat. De helmen zijn felblauw. “En achterop de helm zit een ingebouwd led-licht. Deze helmen zijn speciaal voor kinderen. Dat houdt in dat de helmen volledig verstelbaar zijn zodat ze mee kunnen groeien met het kind.”

Basis

Helmen zijn nodig omdat er steeds meer elektrische auto’s rondrijden. “Die hoor je niet aankomen”, verklaart Hultermans. En ook Koeman sluit zich daarbij aan. “Kijk maar naar de cijfers. Daarom delen we de helmen uit aan jonge kinderen, zo raken zij er van jongs af aan aan gewend om een helm te dragen tijdens het fietsen. Dan is de basis er.”