Bergen op Zoom

Youth for Christ wil geloven weer cool maken op de Brabantse Wal

Sita Kengen Sita Kengen

Nog maar weinig mensen weten wie Jezus is, en nog minder mensen bezoeken een kerk. Om deze trend een halt toe te roepen start de christelijke organisatie Youth for Christ vanaf volgende maand inloopbijeenkomsten in Bergen op Zoom. Hun missie is om in contact te komen met jongeren op de Brabantse Wal en het geloof weer cool te maken.

“Youth for Christ (YFC) is een jongerenwerkers organisatie die jongeren zoekt en hoop biedt”, vertelt jongerenwerker Emily van Hoepen. De internationale beweging bestaat al meer dan 75 jaar. Ze willen er zijn voor jongeren en hen bekendmaken met Jezus. Samen met teamleider Ferry Wesdijk verzorgt ze de organisatie in het jongerencentrum. “Het mooie van jongerenwerk is dat je relaties met ze op kan bouwen en ze leert kennen voor wie ze echt zijn.” Wesdijk: “Het doel is niet om jongeren te bekeren, het belangrijkste is er voor de jongeren te zijn, zodat ze hun ei kwijt kunnen.”

Brabantse Wal

Youth for Christ Brabantse Wal is momenteel nog in de startende fase, maar op donderdag 7 maart gaan ze officieel van start. Dit is veel eerder dan verwacht. Het streven was om rond mei 2024 een locatie te hebben gevonden, om in september te kunnen starten. Wesdijk: “Ik ben veel rond gaan bellen in Bergen op Zoom en de omgeving. Zo heb ik uiteindelijk al veel eerder een ruimte kunnen krijgen.” Uiteindelijk bleek de Blokstallen aan de rand van het centrum een geschikte en beschikbare locatie. De meeste scholieren uit de Brabantse Wal zitten in Bergen op Zoom op school. De locatie van YFC zit in de buurt van veel van die scholen. In de Blokstallen zitten meerdere ruimtes waar leerlingen van RSG ‘t Rijks lessen volgen. Daarom lopen er ook veel jongeren rond in het gebouw. Ze lunchen hier, wachten op de bus en het is een fijne plek om huiswerk te maken.

Het geloof

Of jongeren uit de regio massaal op het initiatief afkomen, is nog maar de vraag. Geloof is volgens Wesdijk en Van Hoepen niet meer populair onder jongeren. Wesdijk: “Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de mensen geen idee heeft wie Jezus is.” Volgens Van Hoepen is geloven simpelweg niet cool meer. “Jongeren zijn bang dat ze te veel moeten doen voor het geloof, zoals twee keer naar de kerk gaan op zondag. Ook denken ze dat ze heel veel leuke dingen juist niet meer mogen doen.”

Wesdijk en Van Hoepen staan er in hun missionair werk niet alleen voor. Ze werken samen met verschillende protestantse kerken in de regio. Op dit moment hebben ze twee vrijwilligers en ze hopen dat het daar niet bij blijft. “Hoe meer vrijwilligers, hoe beter.”