Bergen op Zoom

Yusuf (18) stemt tegelijk met burgemeester in de moskee

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Vandaag zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement in Nederland. In Bergen op Zoom zijn Huis van de Wijk, De Plaat Huiskamer, het treinstation en de Ulu moskee nieuwe stemlocaties. Op die laatste locatie bracht de burgemeester haar stem uit. Ze deed dat tegelijk met de 18-jarige Yusuf Demirkaynak, die voor de eerste keer ging stemmen.

De mogelijkheid om te stemmen in de moskee maakte de drempel laag voor Demirkaynak. Het gebedshuis is voor hem naar eigen zeggen een vertrouwde omgeving. “Stemmen in je eigen moskee geeft een leuk gevoel”, zegt de jonge stemmer. “Ik had een paar bekenden gevraagd om wat informatie. Op wie zal ik stemmen? Hoe zal ik het doen? Maar het is natuurlijk alsnog mijn eigen keuze. Ik heb me ingelezen en opgezocht wie waar voor staat en ik heb mijn beslissing gemaakt”, zegt hij na het stemmen.

Burgemeester Margo Mulder is tevreden met de nieuwe stemlocatie. “Je probeert natuurlijk in elke buurt voldoende stembureaus te hebben, waardoor  de drempel nog lager is om te gaan. Ik heb ook wel gezien dat er vanuit de moskee ook wel een oproep gedaan is om te stemmen. Dat vind ik als burgemeester altijd belangrijk”, zegt ze.

Raakvlak

De verkiezingen voor het Europees Parlement leven vaak een stuk minder dan gemeentelijke of landelijke verkiezingen. Toch hebben de regio en de Europa meer met elkaar te maken dan je zou denken, zegt Mulder. “Op sommige vlakken hebben gemeenten en regio’s in Europa heel veel met elkaar te maken. Als het gaat om allerlei Europese subsidies dan zijn gemeenten en regio’s wel degelijk heel erg belangrijk.”

Stemmen kan vandaag tot negen uur ‘s avonds. Ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van november vorig jaar, zijn er vier nieuwe stembureaus in Bergen op Zoom. Op hetzelfde aantal plekken is het niet meer mogelijk om te stemmen: Sporthal De Boulevard, De Sprenge, Steunpunt Zonneplein en Ontmoetingscentrum De Kastanje.

Verkiezingsuitslag

Als de stembureaus op donderdagavond sluiten, wordt er op de stembureaus op lijstniveau geteld. Vrijdag wordt er centraal geteld op kandidaatsniveau. Dat vindt plaats in Sporthal De Boulevard. Beide telbijeenkomsten zijn openbaar toegankelijk. Omdat in veel andere EU-landen de verkiezing pas op zondag 9 juni is, worden de uitslagen pas in de loop van maandagochtend 10 juni gepubliceerd.