Huijbergen

Yvonne de Waal (50) maakt soep(p) met een missie

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Yvonne de Waal is een soepliefhebber. Dat zie je terug in haar keuken, maar ook letterlijk en figuurlijk in haar bedrijf. Onlangs richtte ze onder de naam SOEPP een bijzonder cateringbedrijf in Huijbergen op. Samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt maakt ze de lekkerste gerechten.

Een lange reistijd heeft De Waal niet. Haar bedrijf is gevestigd in de garage naast haar huis. “We zijn daar nu bezig met het bereiden van bestellingen voor mensen die hier in de buurt wonen”, zegt ze terwijl ze de keuken binnen stapt. In de keuken snijden Bob, Frits en Jordy verschillende groenten die worden verwerkt in een lekkere soep. “Ik was eerst van plan om een pandje te huren, maar dat is financieel niet haalbaar. De garage ombouwen bleek een prima oplossing te zijn”, zegt ze. Bob is het er volmondig mee eens: “Het is een kleine keuken, maar wel gezellig.”

Vrijwilligers

SOEPP staat voor: Sociaal, Ondernemend, Educatief, Plan & Plezier. “Mijn visie is om mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, verder te kunnen laten groeien. Voor de één is hier werken het hoogst haalbare en voor de ander is het een opstap naar ander werk”, legt ze uit. De woorden dagbesteding en cliënten wil De Waal niet horen. Liever heeft ze het over werken en vrijwilligers. “Toen ik vorige week aan Bob zijn vrijwilligersvergoeding gaf, zei hij met een blij gezicht dat hij voor een laptop ging sparen. Dat maakt mij echt gelukkig. Het doet wat met me.”

Blij dat ik aan de slag mag met een duidelijk doel voor ogen

Met de opening van haar bedrijf gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. In de zeventien jaar dat ze in de gehandicaptenzorg werkte, zag ze dat sommige mensen met tegenzin naar dagbesteding gingen. Niet voor niks staat de laatste P in de bedrijfsnaam voor Plezier. Met plezier werken staat voorop voor zowel de vrijwilligers als voor de ondernemer zelf. “Ik doe dit soort werk al heel lang en tijdens de verbouwing heb ik het gemist. Blij dat ik weer aan de slag mag met een duidelijk doel voor ogen.”

Beschermde werkomgeving

Het voornaamste doel is om mensen in een beschermde werkomgeving te laten ontwikkelen. Daarnaast hoopt ze ook voldoende klanten te vinden die soep en andere gerechten bestellen. In de toekomst wil ze het zelfgemaakte eten op markten aanbieden vanuit een foodtruck. “De ideeën liggen erg. Maar eerst moet het bedrijf maar een beetje vorm krijgen.”