Zeeuwen willen ‘krachtig lokaal geluid’ van Bergs gemeentebestuur bij aanpak PFAS

Egbert Lobée, van Stichting Gezond Water. (Han Verbeem / Streekomroep ZuidWest)
Stichting Gezond Water doet een dringende oproep aan de gemeente Bergen op Zoom: kom in actie tegen de lozing van PFAS in de Westerschelde. In een brief aan het college en de gemeenteraad, doet de in Zeeland gevestigde stichting een dringende oproep aan het Bergse gemeentebestuur om de gezondheid van inwoners beter te beschermen. “De Zeeuwen krijgen kanker van de chemische afvalstoffen uit Brabant”, zegt een strijdbare stichtingbestuurder. “Elke extra PFAS is er één te veel.”
De zorgen gaan over de chemische stof perfluorbutaansulfonzuur (PFBS), een variant van PFAS, die Sabic via een persleiding bij Waarde in de Westerschelde loost. PFAS is een verzamelnaam voor moeilijk tot zeer slecht afbreekbare schadelijke stoffen. “Tijdens een zitting over deze zaak was niemand van de Zeeuwse of Brabantse gemeenten aanwezig,” zegt Egbert Lobée, bestuurslid van de stichting. “En dat terwijl het hier direct gaat over de volksgezondheid, het milieu én het vertrouwen van inwoners in hun bestuur.”
Bagatelliseren
Volgens de stichting bagatelliseerde Sabic tijdens de zitting de mogelijke gezondheidsschade van PFBS. Maar daar denkt Lobée anders over: “Het gaat niet alleen om hoe giftig een stof is, maar ook om hoelang en hoeveel je ervan binnenkrijgt. Niemand weet wat het betekent als al die stoffen zich opstapelen in het lichaam.”
Duidelijk lokaal geluid
De stichting vindt het onbegrijpelijk dat er tijdens de zitting geen lokale of regionale overheden aanwezig waren, net als GGD Zeeland en milieufederaties. “Juist nu moet er een duidelijk en lokaal geluid klinken. Inwoners verdienen bescherming, en transparantie over wat er in hun omgeving gebeurt.”
Gezond Water roept de gemeenteraad op om stelling te nemen tegen PFAS-lozingen, aanwezig te zijn bij toekomstige zittingen en inwoners actief te betrekken bij dit dossier. Ook vraagt de stichting om samen te werken met andere organisaties om een krachtig gezamenlijk geluid te laten horen.
Lokale en regionale overheden
De brief is ook gestuurd naar andere gemeenten rond de Westerschelde, het waterschap en de provincies Zeeland en Noord-Brabant. “De gevolgen van PFAS zijn genoegzaam bekend”, zegt Lobée. “We kunnen het ons simpelweg niet permitteren om dit te negeren.” Kunststofproducent Sabic geeft geen inhoudelijke reactie op de brief en standpunten van Stichting Gezond Water, het Bergse college laat via een woordvoerder weten “kennis genomen te hebben van de brief” maar wil niet vooruitlopen over het indienen van eventuele zienswijzen of bezwaren op vergunningverlening richting de provincie. Waterschap Scheldestromen in Middelburg heeft de brief eveneens ontvangen, maar geeft aan geen partij in de kwestie te zijn. De verwerking van het afvalwater gaat via het buurwaterschap Brabantse Delta.