West-Brabant

Zero Waste Week: van soep challenge tot kledingruil  

Herbert Kats Herbert Kats

De Zero Waste Week komt naar West-Brabant. Met het initiatief dirigeren de organisatie en de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht hun inwoners naar al bestaande initiatieven. De uitkomst van die kennismaking kan variëren van een nieuwe gedaante voor oude kleding tot een ‘soep-challenge’.

“Wij brengen mensen in contact met mensen in hun eigen regio”, verduidelijkt Ron Bekker van Zero Waste Week uit. Van 24 t/m 30 maart wordt de streek getransformeerd tot ‘het decor een meerdaags festival, gericht op verspillingsvrij en afvalvrij leven en ondernemen’.

Podium

Uitvoering en invulling van Samen Afvalvrij zijn in handen van Zero Waste Week. Zonder actieve deelname van inwoners van deze streek is de actieweek echter niet compleet. “Wij geven initiatieven een podium, willen ze versterken en ondersteunen”, geeft Bekker aan.

Als voorbeelden noemt hij boerderijwinkels, waar onder meer groenten, vlees en eieren te koop zijn. “Daar hebben jullie er al best veel van.” Volgens de gedachte van Zero Waste snijdt het mes aan twee kanten: boeren kunnen hun verse producten verkopen en de consument krijgt zicht op waar verse en gezonde spullen te halen zijn.

Knuffel

Ook een illustratieve actie tegen verspilling: een knuffel maken van lompen. “En een iets waar je echt blij van wordt, zoals een bezoekje van een horeca-opleiding van Curio. Met restjes van maaltijden en andere restproducten een lekker soepje maken”, klinkt het.

Op het programma staan vooral praktische workshops, maak-activiteiten én ontdekkingen. Op verschillende locaties is elke dag iets te doen, zoals wandel- of fietstours voor afvalvrij boodschappen doen, kledingruilen, een vlaggenlijn maken van reststoffen, workshops zelf tandpasta maken en leren composteren. Nadere informatie: www.zerowasteweek.nl

Minder afval maken

De gemiddelde Nederlander produceert per jaar bijna 500 kilo afval. Om tot een circulaire samenleving te komen zal dat moeten verminderen. Het advies van Zero Waste: “De allerbeste manier is veel minder afval máken. De Zero Waste Week geeft daar handen en voeten aan.”

Roosendaal, Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht ondertekenden in 2023 het Regionaal Afvalpreventie-akkoord. Met de Zero Waste Week zetten zij deze symbolische samenwerking om in actie. Of zoals oprichter Elisah Pals van Zero Waste Nederland zegt: “Leven zonder afval achter te laten voelt goed. Tegelijk beseffen we ons dat veel mensen wel willen, maar nog geen idee hebben hoe.”