Zes netwerkbeheerders zetten Waterpoort voort: ‘Proberen om veel te bereiken’

Jarenlang – vijftien om precies te zijn – bestond Waterpoort als een samenwerkingsverband van inwoners, ondernemers en overheden. De samenwerking werd gestart en aangestuurd door de overheden. Die vorm van de Waterpoort is gestopt. Sinds kort gaat het verder als Waterpoort Netwerkbeheerders. De afsluiting van het samenwerkingsverband en de start van de netwerkbeheerders zijn donderdag feestelijk gevierd.
“Een bijzondere bijeenkomst”, zegt de Moerdijkse wethouder en oud-voorzitter Danny Dingemans. “Het is de afsluiting van Waterpoort in de vorm zoals we die kennen. En het is de overdracht naar de nieuwe gemeenschappen die de Waterpoort als vrijwilligers verder gaan draaien.”
Waterpoort is een gebiedssamenwerking die vijftien jaar geleden is gestart op initiatief van de provincies Brabant, Zeeland en Zuid-Holland, omdat het Volkerak en het Zoommeer zouden gaan verzilten. “Dat zou veel impact hebben op de omgeving”, gaat Dingemans verder. Hoe moest er dan verder geleefd worden in dat gebied? Een netwerkorganisatie ontstond die samen het gebied beter op de kaart hebben gezet, en kansen zagen in die ontwikkelingen.
Ondanks dat het samenwerking met de provincies stopt, gaat Waterpoort gewoon door. “Het is belangrijk dat we Waterpoort levend houden”, vertelt Saskia Boelema namens de provincie Noord-Brabant. De rol van de provincie wordt vanaf nu beperkter. “We waren voor een groot deel de financierder. Nu moeten de mensen dat zelf gaan doen. We blijven wel graag op de achtergrond betrokken voor als er mooie ideeën ontstaan.”
Netwerk(beheerders)
Zes netwerkbeheerders nemen nu dus het stokje over. Mariska Riemens is één van hen. “Wij proberen die verbindingen te leggen tussen de overheden en alle mensen in het gebied die met hulpvragen komen of hun mijlpalen willen delen. Zo kunnen we toch met elkaar de verbinding houden en het gebied nog steeds met zijn allen een stukje mooier kunnen maken.”
Maar het blijft niet bij de zes netwerkbeheerders om het werk voort te kunnen zetten. “We hebben het netwerk nodig, want als we geen input krijgen dan hebben we ook niks om ons aan vast te houden”, aldus Riemens. Dat is dan ook het doel van de netwerkbeheerders: het netwerk dat er al staat, behouden.
Projecten voorzetten
In het gebied van Waterpoort zijn plekken waar bezoekers kunnen kanoën en suppen en er zijn fiets- en wandelroutes. “En streekproducten”, somt Dingemanse op. “We hebben zoveel dingen gedaan om het gebied in de etalage te zetten.” Riemens vult aan: “Wij zijn ervan overtuigd dat we dat voort kunnen zetten, ondanks dat het niet meer vanuit de overheden komt. We gaan proberen om veel te bereiken.”