Hoogerheide

Voor de omwonenden is zes nieuwe woningen de max aan de Kromstraat

Han Verbeem Han Verbeem

De omwonenden van de Kromstraat in Hoogerheide hebben een eigen, alternatief plan voor het braakliggende BWI-terrein: maximaal zes woningen waarbij de bewoners parkeren op eigen terrein. Het voorstel presenteerden ze dinsdag aan de Woensdrechtse gemeenteraad, die donderdag een besluit neemt over de bouwplannen. De coalitiepartijen ABZ, CDA en VVD houden vast aan hun eigen voorstel: vijf starterswoningen en een twee-onder-één kap. Maar de oppositie wil de omwonenden tegemoet komen, zo lijkt het nu.

Het is al maandenlang een politiek pingpongspel tussen de buurt en het gemeentebestuur. Een jaar geleden verhuisde de sociale instellingen van het Kromstraatgebouw naar het achterliggende gemeentehuis. In juli maakte wethouder Hans de Waal bekend dat op de plaats van het gebouw drie woningen komen. Later volgde een bijstelling van de plannen: het college zou op het terrein van zo’n 1.500 vierkante meter tien starterswoningen willen plaatsen.

Parkeeroverlast basisschool

Dat is tegen het zere been van de omwonenden. Buurtbewoner Jos Hugens, die namens een groep van negen huishoudens spreekt, vreest voor een toename van parkeeroverlast. Zeker nu de coalitie van plan is om de doorloop tussen de Kromstraat en de basisschool te herstellen. “Drie keer per dag was het raak, met her en der parkerende auto’s van ouders die kun kinderen kwamen brengen of halen. Ze stonden overal waar het niet mocht, zelfs bij bewoners op de oprit. En als je er wat van zei, dan kreeg je een grote mond.” Nu de doorgang is afgesloten, is ook de overlast van wildparkeerders verdwenen. “Dat willen we graag zo houden.”

Toelichting in raadszaal

E-mails, telefoontjes en appberichten naar het gemeentehuis bleven onbeantwoord, zegt Hugens. “We zijn volstrekt genegeerd.” Pas op het allerlaatste moment zou ABZ bereid zijn de buurt te bezoeken om de bezwaren aan te horen. Vandaar dat de bewonersgroep dinsdagavond de raadsleden zélf heeft opgezocht en in de raadszaal een toelichting gaf op hun zeswoningenplan.

Eigen moties coalitie

De toelichting ging voor twee gescheiden groepen – eerst de oppositiepartijen PvdA, D66 en AKT. Aansluitend volgde de coalitie van ABZ, CDA en VVD. De opvattingen liggen ver uitéén, zo bleek dinsdagavond. PvdA en AKT zijn bereid de plannen opnieuw naar de tekentafel te sturen en dienen zeer waarschijnlijk daartoe een eigen motie in, tijdens de raadsvergadering van donderdag. De coalitie blijkt vooralsnog niet bereid om verder water bij de wijn te doen en houd vast aan het vijf-plus-twee plan.

Tot aan de rechter

Voor de omwonenden is het helder: zeven woningen is één teveel en ze zijn bereid om desnoods tot aan de Raad van State hun verzet door te voeren. “We willen een rustige, veilige woonstraat en de plannen zoals die nu op tafel liggen veroorzaken teveel overlast”, zegt Hugens. Hij hoopt op een verstandig besluit van de raad.  “En zo niet, laat dan de rechter er maar over beslissen.”