Roosendaal

Zes prinsen gooien alles in de strijd om de sleutel van hun stad of dorp te verdienen

V.l.n.r: Prins Ralph, Prins Rikus, Prins Eduward, Prins Nicotino, Priens Wiebe en Prins Stijn die zijn collega's net een kado heeft gegeven omdat ze 'uit ut goeie out zijn gesneje'. Foto: Paul Joachems

Kitty Joachems Kitty Joachems

Tijdens de Boerenraadsvergadering deden de zes hoogheden van de gemeente Roosendaal hun uiterste best om de gemeenteraad voor zich te winnen. De raadsleden beslisten aan het eind van de vergadering of het college de sleutel mag afgeven voor het komende carnavalsfeest.

Het is een traditie die al vele jaren teruggaat. Voordat de leut losbarst organiseert de gemeenteraad een ludieke raadsvergadering waarin de prinsen van de zes kernen van de gemeente Roosendaal samen met hun gevolg een betoog houden om de sleutel van hun stad of dorp te verdienen.

Oppertullepetaon

Net zoals de reguliere raadsvergadering is de burgemeester de voorzitter van de vergadering. En hoewel Oppertullepetaon Han van Midden geen geboren en getogen Tullepetaon is, lukte het hem toch aardig om in het Tullepetaons de avond te openen.

Prins Ralph van Mangelpeejenlaand (Moerstraten) beet het spits af. Hij kreeg, net als zijn collega-hoogheden, elf minuten spreektijd. En, net als alle prinsen, moest hij het betoog openen of afsluiten door zijn carnavalsliedje van dit jaar live te zingen met zijn gevolg. Daarna mochten de raadsleden nog aanvullende vragen stellen om zo aan het eind van de avond een goed oordeel te kunnen vellen. Prins Nicotino van Aopelaand (Nispen) zorgde onder het motto ‘da zal smaoke’ voor wat lekkers.

Jongste prins

De meeste hoogheden hebben al wat ervaring in hun rol. Prins Eduward van Paplaand (Wouw) viert dit jaar een jubileum omdat hij al elf jaar de scepter zwaait. En Prins Rikus van Puitelaand (Heerle) is al twee keer elf jaar verbonden aan de Stichting. Maar er waren ook twee prinsen die voor het eerst in deze functie mochten deelnemen aan de Boerenraadsvergadering: Priens Wiebe van Tullepetaonestad (Roosendaal) en Prins Stijn van Mastepinnelaand (Wouwse Plantage). Laatstgenoemde is ook de jongste prins van de gemeente Roosendaal. Hij is onlangs 21 jaar geworden en is dus als enige hoogheid van deze gemeente, en misschien zelfs wel (ver) daarbuiten, geboren in deze eeuw.

Aan het eind van de avond besliste de raad in alle zes de gevallen positief. Dat betekent dat de sleuteloverdracht en dus ook het leutfeest in alle kernen van de gemeente door kan gaan. Daarna sloot de voorzitter de vergadering en bleef het nog lang onrustig in het Atik-stadion.