Roosendaal

Zestien raadsleden nemen afscheid, drie van hen krijgen een lintje

Jeroen van den Beemt (VVD), Yvonne de Beer (RL), Michael Yap (PvdA)

Vlnr: Jeroen van den Beemt (VVD), Yvonne de Beer (RL), Michael Yap (PvdA)

Kitty Joachems Kitty Joachems

De Roosendaalse gemeenteraad nam dinsdagavond afscheid van zestien raadsleden. Daarbij ontvingen Yvonne de Beer (Roosendaalse Lijst), Jeroen van den Beemt (VVD) en Michael Yap (PvdA) een Koninklijke onderscheiding. Yap en Van den Beemt begonnen zestien jaar geleden aan hun carrière als gemeenteraadslid. De Beer zat ruim twintig jaar in de raad.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de raadszaal had burgemeester Han van Midden als voorzitter van de raad voor iedereen een persoonlijk woordje.

Dit zijn de raadsleden die we niet terugzien in de Roosendaalse raad.

Kees Hoendervangers, Charl Goossens, Pieter de Graeff, Yvonne de Beer

De Roosendaalse Lijst neemt afscheid van vier raadsleden. Goossens verbleef dinsdagavond in Zuid-Afrika maar was via een live-verbinding even aanwezig bij de vergadering. Dat gaf Van Midden de gelegenheid om hem toch even toe te spreken. De Beer kreeg de Koninklijke onderscheiding opgespeld. In haar dankwoord riep ze de inwoners van Roosendaal op om een beetje van Roosendaal te houden.

Kees Hoendervangers, Charl Goossens, Pieter de Graeff, Yvonne de Beer
Vlnr: Kees Hoendervangers, Charl Goossens, Pieter de Graeff, Yvonne de Beer

Anneke Eijck, Jeroen van den Beemt

De VVD ziet twee raadsleden vertrekken. De Koninklijke onderscheiding was voor Van den Beemt die van de gelegenheid gebruik maakte om mensen te danken met wie hij prettig had samengewerkt. “We mogen in deze raadszaal nooit namen noemen van ambtenaren maar vanavond doe ik dat toch”, zei hij.

Anneke Eijck, Jeroen van den Beemt
Vlnr: Anneke Eijck, Jeroen van den Beemt

Robert Breedveld, Wim van Oosterhout

CDA-raadsleden Van Oosterhout en Breedveld keren ook niet terug in de raad. Breedveld maakte van de gelegenheid gebruik om zijn successen te vieren. Hij blikte vol humor terug op alle moties van zijn hand. Veel van die moties werden unaniem of met brede steun aangenomen. Maar in de praktijk werd er niets of weinig mee gedaan. Zijn conclusie: “thuis heb ik meer te vertellen dan in de raad.”

 Robert Breedveld, Wim van Oosterhout
Vlnr: Robert Breedveld, Wim van Oosterhout

Annette Gepkens, Christian Villée

Mooie woorden en bloemen waren er ook voor Gepkens en Villée die namens GroenLinks in de raad zaten. De partij keert terug in de raad met drie zetels. Omdat Villée en Gepkens respectievelijk nummer vier en vijf op de kandidatenlijst staan valt voor hen het doek.

Annette Gepkens, Christian Villée
Vlnr: Annette Gepkens, Christian Villée

Michael Beens, Adriënne Maas, Marion Heessels

Voor Beens, Maas en Heessels was eind vorig jaar al duidelijk dat ze niet zouden terugkeren in de raad. Een jaar eerder zaten zij nog namens de SP in de raad. Ze besloten een eigen beweging te starten: Lokaal Sociaal 21. Die houdt nu dus op te bestaan. Maas en Heessels konden niet aanwezig zijn. Daarom sprak Beens, op verzoek van Maas, namens haar een dankwoord uit aan de collega’s.

Marion Heessels, Michael Beens, Adriënne Maas
Vlnr: Marion Heessels, Michael Beens, Adriënne Maas

Michael Yap

Na zestien jaar vindt Yap het tijd om te stoppen als raadslid voor PvdA. Het levert hem een Koninklijke onderscheiding op. Hij blikt met veel plezier terug op zijn politieke carrière in Roosendaal. Maar maakt nu tijd voor andere dingen. “Ik zie mijn collega raadsleden vaker dan mijn vrienden. Daar komt nu verandering in.”

Michael Yap
Michael Yap

Harm Emmen

Omdat Alex Raggers eerder in deze raadsperiode overstapte van D66 naar de VLP werd D66 noodgedwongen een eenmansfractie. Emmen bleef als enig raadslid achter en nam daarnaast de rol van fractievoorzitter op hem.

Harm Emmen
Harm Emmen

Karen Suijkerbuijk-Ader 

Vier jaar geleden pakte het op het nippertje goed uit voor de ChristenUnie en kwamen ze met één zetel in de raad. Dit jaar lukte het nét niet. Met 41 stemmen te weinig moet Karen Suijkerbuijk-Ader afscheid nemen als raadslid en keert haar partij niet terug in de Roosendaalse politiek. Nog één keer sprak ze de raad toe. “Ik vind het jammer maar hou me vast aan een regel uit het Onze Vader ‘Uw wil geschiede’. Dit is wat het is en ik ben daar tevreden mee.” 

Karen Suijkerbuijk-Ader
Karen Suijkerbuijk-Ader