West-Brabant

Zet maandag een kaars voor je raam om geliefden te herdenken

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het idee ontstond in Steenbergen, maar maandag doet de hele regio mee. In Bergen op Zoom, Roosendaal, Wouw, Ruchpen, Halsteren, Tholen, Lepelstraat, Oud-Vossemeer en Nieuw-Vossemeer zetten mensen een kaars voor het raam. En de kerkklokken zullen er luiden. Maandag is het Allerzielen, de dag waarop je de mensen herdenkt die zijn gestorven.

Door: Bianca van Vugt

“Ik hou echt van kaarsjes opsteken, zeker in deze tijd. En ik wil Allerzielen niet zomaar voorbij laten gaan.” Het was deze gedachte van Hilde van Straten uit Steenbergen die er voor zorgt dat een groot deel van de regio maandag meedoet aan Rituelen Helen. Om de mensen te herdenken die gestorven zijn zullen de kerkklokken luiden. En je kunt zelf meedoen door een kaarsje voor je raam te zetten.

Rituelen Helen als een olievlek over de regio

De actie mag dan in Steenbergen begonnen zijn, het is als een olievlek over de regio verspreid. Maandag van 18.30 uur tot 18.40 uur zullen in de wijde omtrek de kerkklokken luiden. Bergen op Zoom, Roosendaal, Oud- en Nieuw-Vossemeer, Wouw, Rucphen, Halsteren, Tholen en Lepelstraat doen allemaal mee.

Het is een alternatief voor de jaarlijkse herdenkingen rond Allerzielen, op 2 november. Op begraafplaatsen in het land komen mensen samen om dierbaren te herdenken die gestorven zijn. Vaak branden er lichtjes en kaarsjes, soms zijn er lezingen of voordrachten. Maar door de coronacrisis is het dit jaar niet mogelijk gezamenlijke herdenkingsbijeenkomsten te houden.

Meer ruimte en aandacht voor rouw

Van Straten wilde toch bij stil staan. Als rouwtherapeute ziet ze hoe veel behoefte er aan is. “Er moet meer ruimte en aandacht komen om te rouwen. Er is natuurlijk meestal wel een herdenkingsdienst, maar na een uitvaart wordt het toch minder,” legt ze uit. “Mensen moeten weten dat, ook al ben je alleen en eenzaam, er toch een plek is om stil te staan bij je rouw.”

In het begin ging ze zelf met Allerzielen naar de herdenkingen van Zoom- en Zegestede in Bergen op Zoom. “Maar ik ben er in Steenbergen mee verder gegaan, want daar ligt mijn zoon begraven,” vertelt Van Straten. Daar komen de mensen elk jaar op 2 november samen bij de begraafplaats aan de Nassaulaan. Toen bleek dat het dit jaar niet kon doorgaan, besloot Van Straten een Facebookpagina te openen: Rituelen Helen. Daarop deed ze een oproep om kaarsjes voor het raam te zetten.

Een lichtje geven aan elkaar

Van Straten nam ook contact op met het kerkbestuur. “Ik vind het altijd zo bijzonder als de kerkklokken luiden, bijvoorbeeld bij bruiloften of begrafenissen,” vertelt ze. “Dus ik heb gevraagd of dat kon. En als we dan in eigen kring ook nog een lichtje aan elkaar geven, hoe mooi is dat?”

De actie Rituelen Helen bleek meteen een succes. En Stichting Crematoria en Begraafplaatsen Zoom- en Zegestede uit Bergen op Zoom haakte graag aan, want ze vond het een grandioos idee. Daar moet Van Straten wel een beetje om grinniken. “Grandioos idee? Ach, ik hou gewoon van kerkklokken luiden en van kaarsjes branden.”

“Ik ben er gewoon stil van”

Via Zoom- en Zegestede ging de oproep als snel de hele regio door. Hierdoor klinken er nu kerkklokken in de wijde omtrek. Tot groot plezier van Van Straten. “Ik ben er gewoon stil van. Dat vind ik heel mooi. Ik ben er blij mee.” Ook mee doen? Zorg dan dat er maandag 2 november tussen 18.30 uur en 18.40 uur een brandende kaars achter je raam staat. Meer informatie vind je op de Facebookpagina van Rituelen Helen.