Geen regio geselecteerd

Zeven politieke partijen uit Roosendaal willen dat kerncentrale Doel sluit

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Fracties van zeven politieke partijen in de gemeente Roosendaal hebben vragen gesteld aan het College van B&W over de veiligheid van kerncentrale Doel in België. Aanleiding is een schokkend artikel in de Belgische krant de Standaard. De partijen willen dat de kerncentrale definitief haar deuren sluit.

In het krantenartikel waarschuwen drie professoren van de Universiteit van Leuven voor de onaanvaardbare risico’s van de kerncentrales in Doel en Tihange. Na uitgebreid onderzoek stellen ze vast dat de scheuren in de centrales soms groter zijn van afmeting en dat het er ook heel veel zijn. In Doel 3 zijn 13.000 scheurtjes geconstateerd. Het aantal ervan neemt ook toe in de loop der jaren. Volgens de professoren zal het openhouden van de kerncentrales tot onaanvaardbare risico’s leiden.

De Roosendaalse Lijst, CDA, D66, SP, Groen Links, PvdA en de VLP maken zich grote zorgen over de onveiligheid en hebben al regelmatig opgeroepen tot sluiting van de kerncentrale in Doel. De partijen willen niet lijdzaam blijven toekijken en roepen het college op tot actie. De bevindingen van de Universiteit van Leuven moeten volgens de zeven fracties kenbaar gemaakt worden aan de veiligheidsregio en burgemeesters in West-Brabant moeten bij de minister aandringen op definitieve sluiting van de kerncentrale.

Het onderzoek van de drie professoren van de universiteit heeft ook bij de Bergse politieke partij GBWP geleid tot vragen. Zij willen dat het college van B&W sluiting van de kerncentrale in Doel afdwingt, desnoods met juridische middelen.

De Belgische veiligheidsautoriteit FANC heeft de conclusies van het onderzoek naast zich neergelegd en heeft laten weten niet onder de indruk te zijn. Zij zeggen geen reden te zien om de centrales stil te leggen. In België gaan zelfs stemmen op om, puur om economische redenen, de centrale na 2025 langer open te houden.