Bergen op Zoom

Ziekenhuispersoneel fietst van Bergen op Zoom naar Breda voor strijd tegen longkanker

Sven de Laet Sven de Laet

Een groepje longartsen en verpleegkundigen van het Bravis Ziekenhuis trotseerden vrijdagmiddag de harde wind: zij fietsen vanaf hun werkplek in Bergen op Zoom naar het Amphia Ziekenhuis in Breda. Dat allemaal voor de White Ribbon Tour, een landelijke actie om meer aandacht te vragen voor onderzoek naar longkanker.

En dat is hard nodig, vertelt longarts Harry van Looij. “Er overlijden jaarlijks nog te veel mensen aan deze ziekte, die toch echt geneesbaar is in veel gevallen.” Om dat te veranderen, is er meer aandacht én geld nodig voor onderzoek.

Op die manier ontstaat er een denkbeeldig wit lint, hét symbool voor de strijd tegen longkanker.

De landelijke actie moet daar nu voor zorgen. “De White Ribbon Tour is een landelijk initiatief,” legt Harry uit. “Wij vertrekken zo richting Breda, maar ondertussen is er ook een groepje onderweg naar ons. Zo fietsen door het hele land kleine teams van ziekenhuis naar ziekenhuis. Op die manier ontstaat er een denkbeeldig wit lint, hét symbool voor de strijd tegen longkanker.”

In totaal vertrokken er drie artsen en vier verpleegkundigen rond half vier in de middag vanuit het Bravis. “Onderweg stoppen we nog even bij het oncologiecentrum in Roosendaal, maar verder willen we in één ruk door.” Niet zo gek, want met de stormachtige omstandigheden belooft het een pittig ritje te worden. “Maar we hebben hem in de rug, zo te zien. En het is zelfs gestopt met regenen.”