Bergen op Zoom

Zilveren Beker nieuwe triomf Bergen op Zoom

Redactie Redactie

Het Markiezenhof heeft vrijdagmiddag een bijzondere nieuwe aanwinst gepresenteerd, namelijk een zilveren beker uit de Gouden Eeuw. De beker is in Bergen op Zoom gemaakt door Philippus van der Heijs, die leefde van 1648 tot 1699. Het is het eerste kunstwerk dat gevonden is dat door Van der Heijs is gemaakt.

Het is dus niet alles goud dat blinkt in Bergen op Zoom. In de 17de eeuw behoorden de drinkbeker en de tazza tot de meest gebruikte voorwerpen op drinkgebied. Velen waren in zilver vervaardigd en ook relatief veel zijn bewaard gebleven. Een beker uit de late Gouden Eeuw gemaakt in Bergen op Zoom zie je echter maar zelden.

Thuis

Cees van Wesenbeeck, die veel onderzoek deed naar de zilveren beker, is blij dat hij eindelijk ‘thuis’ is in Bergen op Zoom. “Het is mooi voor de stad en voor het Markiezenhof dat hij hier nu is. Als je zolang onderzoek doet, en je weet dan voor 100% zeker dat hij echt is, dan gaat er wel een heerlijk gevoel door je heen. Het is een prachtige beker die een mooi decor verdient.”