Moerstraten

Zin in een ‘uitje’? Bij boer Jan raap je ze deze zondag zelf

Sven de Laet Sven de Laet

Het veld van boer Jan Aarden uit Moerstraten ligt bomvol uien. “Reken maar op een kilo of 200.000.” En dat terwijl de akker normaal gesproken rond deze tijd van het jaar al helemaal leeg is. Om alsnog van de voorraad af te komen, komt Jan nu met een ludieke actie. Zondag 15 augustus mag iedereen zélf uien komen rapen.

Het zijn lastige tijden voor boeren zoals Jan en zijn vrouw Rigerda. “We komen simpelweg niet van onze producten af. Ja, voor 2 cent per kilo. Maar dat is dik onder de kostprijs. Ik ben al meer kwijt aan diesel voor de tractor. Ik kan er toch geen verlies op lijden?”

Toch zullen de uien die nu nog op het veld liggen, snel plaats moeten maken. “Binnenkort moeten we weer beginnen met zaaien.” Het was Rigerda die met een berichtje op Facebook vrienden om hulp vroeg. “Toen stelde iemand voor om een ‘raapdag’ te organiseren. Wat een fantastisch plan, dachten we meteen.”

In Bergen op Zoom staan een hoop kermisattracties stil. Die zijn van harte welkom.

En dus is aanstaande zondag iedereen die wel wat uien kan gebruiken welkom om te rapen. “Zoveel als ze maar willen. Voor 50 cent per kilo mogen ze dat dan meenemen.” En als het aan Rigerda ligt, wordt het één groot feest. “Er komt sowieso een springkussen. En we nodigen alle boeren en andere ondernemers uit de regio met leuke ideeën uit om zich aan te sluiten. Iedereen is van harte welkom.”

De eerste reacties zijn bemoedigend, vertelt Rigerda. “We hebben al heel wat berichtjes gehad van mensen die zondag willen komen. Met een beetje geluk moet straks de straat worden afgezet vanwege de enorme wachtrijen. Zou toch fantastisch zijn?” Wellicht zit er dan zelfs nog een vervolg in. “Kijk, eigenlijk hoop je dat zo’n actie volgend jaar natuurlijk niet nodig is. Aan de andere kant: wij houden wel van een ludieke actie. Dus ook al zijn onze velden dan wél leeg, bedenken we wel wat geinigs.”