Roosendaal

ZLM Tour etappe start én finisht dit jaar in Roosendaal

Joost van Wijngaarden van Libéma Profcycling en wethouder Sanneke Vermeulen.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De ZLM Tour komt naar Roosendaal. Op zaterdag 10 juni is Roosendaal de start- en finishplaats van de derde etappe van het wielerevenement. Dat maakte wethouder Sanne Vermeulen donderdagavond bekend.

“Mijn topsporthart klopt van trots”, begint Vermeulen haar aankondiging. Op 10 juni 2023 strijkt een etappe van de ZLM Tour neer in Roosendaal. “En we hebben het streven om dit ook in 2024 en 2025 te laten gebeuren. Zo creëren we lokaal meer aandacht voor topsport én hopen we inwoners te enthousiasmeren voor sport en bewegen.”

Veiligheidseisen

Ook projectleider van de ZLM Tour Joost van Wijngaarden is blij met de aankondiging. “Het is mooi dat we in deze gemeente zowel een start- als een finishlocatie hebben, dat lukt niet overal.” Maar het was wel een enorme puzzel om dat voor elkaar te krijgen. “Er zijn nogal wat verplichtingen en veiligheidseisen, maar daar wilde de gemeente Roosendaal actief in meedenken.”

Dat is gelukt. Een voorbeeld van zo’n veiligheidseis is de finish op de Jan Vermeerlaan. Daar staan een aantal middengeleiders op de weg, om de snelheid van weggebruikers te dempen. “Die gaan we weghalen”, legt Vermeulen uit. “Door één keer te investeren in verplaatsbare middengeleiders, is de Jan Vermeerlaan straks voor alle sportevenementen een veilige finishplaats.”

Pittige route

De route start 10 juni op de Wielerexperience. Vervolgens fietsen de renners in noordoostelijke richting de gemeente uit. Ze fietsen door de gemeentes Halderberge en Steenbergen, over de Oesterdam richting Woensdrecht. Vanuit daar rijden ze over Wouw terug naar Roosendaal. De finish is in de Jan Vermeerlaan, ter hoogte van de kerk. Het is een etappe van zo’n tweehonderd kilometer. “Een pittige etappe”, verklaart Van Wijngaarden.

Ambities

In het ambitieprogramma van het nieuwe college staat dat Roosendaal meer topsportevenementen wil ontvangen. “En dat we dit bekende topsportevenement hier gaan ontvangen, is hopelijk één van de vele!”, aldus wethouder Vermeulen.

De ZLM Tour is een 5-daags wielrenevenement. De wedstrijd is het op één na hoogste niveau binnen het internationale wielrennen.