Heerle

Zo gaat de opvang van het azc in Heerle eruit zien

Het toekomstige azc-terrein bij de Bergsebaan in Heerle

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Tijdens de informatiebijeenkomst over het asielzoekerscentrum in Heerle vertelden mensen van het COA onder andere over de opvang die ze op de locatie willen gaan bieden. Informatie die duidelijkheid schept, maar ook nieuwe vragen oproept bij de inwoners van het dorp.

Het gaat in totaal om 250 statushouders – iets waar twijfel over heerst omdat het COA zegt dat niet te kunnen beloven. “Maar dat is een harde eis vanuit mij”, zegt burgemeester Han van Midden donderdagavond resoluut. En daarnaast komen er 50 minderjarige vluchtelingen. Jongens en meiden van tussen de veertien en achttien jaar. Deze laatste groep krijgt 24 uur per dag beveiliging. Het is de bedoeling dat ze na 22.00 uur niet meer van hun kamer komen tot 7.00 uur de dag erna.

Vaste routine

De minderjarigen krijgen dagelijks een vaste routine. “Tussen 7.00 uur en 7.30 uur gaat de wekker en gaan ze zichzelf klaarmaken voor de dag”, legt een woordvoerder van het COA uit. “Daarna moeten ze zich bij ons melden.” De jonge bewoners dienen zich namelijk twee keer per dag verplicht te melden bij mensen van het COA. “Vervolgens gaan ze naar school.” Dat zal naar de Internationale Schakelklas (ISK) zijn in Bergen op Zoom of Roosendaal. Wanneer de lesdag voorbij is, komen ze weer terug naar de opvanglocatie in Heerle.

De nacht zal de grootste uitdaging zijn.

“Na de schooldag is er ruimte voor kletsen en huiswerk. Sommigen hebben zwemles, muziekles of gaan sporten.” Na het avondeten vindt de tweede registratieplicht plaats. Tot 21.30 uur is er nog ruimte voor recreatie en vrije tijd. Om 22.00 uur is het bedtijd. “De nacht zal de grootste uitdaging zijn”, bekent de woordvoerder.

Volgens de woordvoerder gaat het om jongeren die veel mee hebben gemaakt. “En dan is de nacht donker en eng.” Daarom is er 24 uur per dag beveiliging, maar deze zal vooral ‘s nachts extra actief zijn.

“Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat deze groep ‘s nachts niet op pad gaat dan?”, luidt een vraag. “We zijn geen gesloten instelling”, reageert iemand van het COA. “Is iemand onverhoopt toch naar buiten geglipt, dan gaan we daar het gesprek mee aan.” Reden genoeg voor de dorpelingen om ongerust te zijn. “Ze kunnen dus gewoon de deur uit ‘s nachts”, roept iemand.

Integreren is belangrijk

Het voornaamste doel van het COA is de 300 mensen zo goed mogelijk laten integreren. “Hoe kan dat nou in een klein dorp als Heerle, met weinig tot geen sociale voorzieningen?”, wordt er gevraagd. Dat schijnt het grote voordeel van de locatie te zijn: er is daar genoeg ruimte waardoor er genoeg mogelijkheden zijn voor dagbesteding.

Voor gezinnen met jonge kinderen wordt er een dagopvang gerealiseerd in het opvangcentrum. En als er meerdere kinderen van basisschoolleeftijd zijn, dan gaan deze naar een speciale klas in Roosendaal. De statushouders hebben een verblijfsvergunning en mogen dus werken.

Er zullen altijd teams van het COA aanwezig zijn op de opvanglocatie, samen met beveiligers en een groot team vrijwilligers. Misschien dat mensen uit het dorp wel vrijwilliger willen worden. Een echte reactie vanuit het publiek komt er niet, hooguit wat laconiek gelach.

Lees ook: Gigantische opkomst voor infoavond azc Heerle: ‘U kunt onze bezorgdheid snappen, maar niet voelen’