Bergen op Zoom

Zo haal je de Peperbus in huis

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De Peperbus is hét gezicht van ‘t Krabbegat in vastenavendtijd. Een Bergse en een Bredaase ondernemer sloegen de handen ineen waardoor je de Peperbus nu zelf in je eigen woonkamer kan maken. Het kost je nog geen twee tientjes en afhankelijk van hoe handig je bent een halve dag werk.

Door: Vincent Krijtenburg en Jerom Huijskens

De ondernemers brachten een papieren mal op de markt. Je legt hem op oud karton, trekt hem over, snijdt de onderdelen uit, plakt ze aan elkaar en voilà: je hebt je eigen Peperbus op huiskamerformaat.

Samenwerking

Anouk van den Berk, maakte voor de lancering Bendemal een mal van de Grote Kerk in Breda. Myrte van Gurp, eigenaresse van Vintage Vastenavend, zag dit voorbijkomen. Zij kwam toen met het idee om Anouk te benaderen om samen hetzelfde te doen, maar dan met de Peperbus uit Bergen op Zoom.

Oud papier

Volgens Van den Berk is één van de doelen van Bendemal om oud papier uit de vuilnisbak te houden. “Mensen krijgen veel pakketjes binnen, omdat ze nu niet naar de winkel kunnen. Dus zitten ze met nog meer oud-papier.” Eigenlijk is het best eenvoudig om je eigen Peperbus te maken volgens de dames. “Je koopt bij ons een mal van de Peperbus, die leg je op het karton, vervolgens snijd je die uit en met de hulp van onze handleiding kun je je eigen Bergse carnavalsicoon maken. Toch gaat er best wel wat tijd inzitten”, zegt van Gurp.

Leut in je huiskamer

“We kunnen niet naar buiten voor Vastenavend, dus moeten we het toch maar een beetje naar binnen halen. Hoe leuk is het dan dat je kunt dweilen met een grote Peperbus in je woonkamer, die je ook nog eens zelf aan kunt kleden”, zegt van Gurp die hoopt dat ze er veel mensen mee blij maakt.

Kattenverblijf

Volgens de beide bedenkers is het ook een plezier voor de kinderen en huisdieren. Je kunt je eigen Peperbus (met gezicht en kiel) bestellen via www.vintagevastenavend.nl. Met dit initiatief steunt Bendemal Stichting Jarige Job.