Bergen op Zoom

Zo kijkt de nieuwe directeur naar de toekomst van het archief

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Marcel Korving is sinds 1 september de nieuwe directeur van het West-Brabants archief. De voormalige directeur Wim Reijnders nam voor de zomer afscheid.

Door: Vincent Krijtenburg

Onder leiding van Korving gaat het West-Brabants archief een mooie toekomst tegemoet, zegt hij. “Nieuwe technologieën zullen helpen om het archief nog beter te vermarkten. De verzoeken zijn de afgelopen periode vertweevoudigd. De vraag is dus groter, en daar gaan we verder op inzetten”, aldus Marcel Korving.

Etten-Leur

Korving is geen onbekende. In zijn vorige functie bij de gemeente Etten-Leur werkte hij al samen met het West-Brabants Archief. De Gemeente Etten-Leur is één van de gemeenten die haar Basis Administratie Gebouwen (BAG) officieel over heeft gedragen aan het e-depot van het archief.

Negen gemeenten

Het West-Brabants Archief helpt burgers, bedrijven, organisaties en verenigingen het verleden te ontdekken. Ze zorgen dat informatie uit de regio West-Brabant vindbaar en toegankelijk blijft. Er zijn negen gemeenten bij aangesloten, waaronder Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht.

Digitaal

“Vergeet die vele honderden meters aan bruine archiefdozen en breng eens een bezoekje aan onze website”, zegt Korving.  “Je zult dan al snel zien dat we veel meer doen dan alleen zorgvuldig die papieren archieven bewaren. Binnen een handomdraai kun je per mail een bouwdossier van je huis ontvangen, in onze beeldbank blader je door een prachtige collectie van ruim 120.000 West-Brabantse foto’s en zelfs papieren archieven kun je op aanvraag kosteloos digitaal per mail laten bezorgen.”

Verdubbelde cijfers

De corona-uitbraak in maart is een enorm belangrijke graadmeter gebleken voor al deze online diensten van het West-Brabants Archief. “Uit de cijfers blijkt dat het archief toen al de goede weg was ingeslagen,” vervolgt Korving. “We konden direct de vruchten plukken van het digitaliseren van bouwdossiers en de keuze voor het scannen op verzoek. Het aantal bezoekers van onze website is het afgelopen halfjaar met de helft toegenomen en het gebruik van onze online bouwdossiers verdubbelde zelfs ruimschoots.”

Nieuwe website

Eén van de eerst opgestarte projecten van Marcel Korving is het ontwerp van een volledig nieuwe website met een eigentijdse uitstraling. “We herbergen een schat aan informatie en willen die online nog beter vindbaar maken. Zo beheren we de overheidsarchieven van de negen deelnemende gemeenten in het westen van onze provincie. Sinds dit millennium zijn dat nog vrijwel uitsluitend digitale documenten. In de eerste plaats willen we al deze informatie duurzaam en veilig bewaren, dat is technisch al een heel stevige klus. Vervolgens is het ook een belangrijke uitdaging om deze documenten via onze website zo goed mogelijk toegankelijk te maken voor ambtenaren en burgers die recht hebben op inzage.”