Bergen op Zoom

Zo viert het Krabbegat dit jaar carnaval: ‘Sober, maar niet minder leutig’

Spuit 11 (foto: Kees Dorsman/Nationale Beeldbank)

Sven de Laet Sven de Laet

“Sober, klein, maar niet minder leutig.” Zo omschrijft de Stichting Vastenavend het programma voor het leutfeest. Want ook al blijft voorzichtigheid geboden, er zijn nog genoeg activiteiten die wél doorgaan.

Dat begint al op zaterdag, met een compacte versie van de traditionele intocht van de Prins. Wannes d’n Derde zal om 14.33 uur samen met zijn Nar aankomen in ‘t Krabbegat. Daar zal hij de sleutel overhandigd krijgen van burgemeester Petter. Als dat achter de rug is, zal de Gròòtste Boer de hoogheid bijpraten tijdens het Pratje op ‘t Biljart in Theater Den Enghel.

Zondag start om 11.11 uur de Leutmarathon vanuit tv-studio De Stoelemat. Voor deze zes uur durende uitzending wordt online een beperkt aantal kaarten verkocht. De Leutmarathon wordt ook live uitgezonden op ZuidWest TV. Een dag later, op maandag, wordt de Kindervastenavend georganiseerd. Dat wordt op de Grote Markt afgerond met een kort spel.

Defilé

Op de slotdag is er de mogelijkeid om Prins Wannes d’n Derde te feliciteren met het 77-jarig bestaan van de naoorlogse Vastenavend. Dat gebeurt in de vorm een defilé. Meteen daarna zal de Plechtige Sluiting plaatsvinden in de Stoelemat. Ook hiervoor is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Wie er geen weet te bemachtigen, kan het sluitstuk live op televisie bekijken.

Rond 23.45 valt tot slot de kraai, waarmee de Vastenavend van 2022 ten einde komt.