Bergen op Zoom

Zo werkt de Bravofiets in Halsteren en Bergen op Zoom

Foto: Roland Pijnen

Redactie Redactie

Arriva is 1 oktober van start gegaan met de uitrol van het deelfietssysteem in Bergen op Zoom en Halsteren. De Bravofietsen zijn beschikbaar voor korte verplaatsingen, via een netwerk van hubs verspreid door de stad. Het functioneert als aanvullend en ter versterking mobiliteitsconcept van het openbaar vervoer. Iedereen kan gebruik maken van de deelfiets. 

Door: Vincent Krijtenburg (video) en Roland Pijnen (tekst)

Bravofiets is volgens Arriva de ideale oplossing voor het laatste stukje van je reis. Zodra de bus bij één van de hubs stopt, kan de reiziger verder met een Bravofiets. De deelfiets biedt je allerlei mogelijkheden. Er kunnen kris-kras bewegingen gemaakt worden door de stad van fietshub naar fietshub. Je hoeft de fiets dus niet perse terug te brengen naar de hub waar die afkomstig van is. “Het verschil tussen een OV-fiets en een Bravofiets is dat je een Bravofiets op elke locatie kan halen, lenen en terugbrengen”, aldus Suzan van Beek van Arriva.

Tegen betaling via een app kun je gebruik maken van de fiets. De app op de smartphone vormt de sleutel voor het slimme slot en laat je zien waar er fietsen beschikbaar zijn. Je kunt een gratis eerste ritje krijgen als je de app download. Gebruikers betalen 1 euro instaptarief, vervolgens 1 euro per half uur met een maximum dat kan oplopen tot 10 euro per dag.

De Bravofiets is bedoeld voor korte verplaatsingen. Fietshubs zijn GPS afgebakende zones, die aangegeven zijn op de straat. Je kunt de fiets tijdelijk stallen buiten de hubs, maar dat brengt extra tarieven met zich mee. De kosten bedragen 0,50 euro per elk half uur. 

Locaties

In afstemming met de gemeente zijn de locaties voor de hubs gekozen. Er zijn 100 Bravofietsen beschikbaar gesteld in de gemeente. De Bravofiets hubs staan verspreid over 9 hubs in de gemeente Bergen op Zoom.

De Bravofiets hubs in Bergen op Zoom

  • Halte station Bergen op Zoom (Oude Stationsweg 63)
  • Centrum  – Lieve Vrouwenstraat 5
  • Poppodium gebouw T – (Wilhelminaveld 96)
  • Halte Markiezaatsweg (Burgemeester van de Laarstraat 25)
  • Halte Paviljoen (De Boulevard Noord 45)
  • Halte Bravis Ziekenhuis (Boerhaaveplein 1)
  • Halte Bravoflex Vredelust (Hoofdlaan 8)
  • Halte Olympialaan (Guido Gezellelaan 399)
  • Halte Molenplein (Steenbergseweg 2)

Pilot

In samenwerking met provincie Noord Brabant, de drie gemeentes en Hopperpoint is Arriva met de Bravofiets van start gegaan. De 100 deelfietsen per stad worden voor minimaal een periode van twee jaar in ’s-Hertogenbosch en Tilburg en voor minimaal drie jaar in Bergen op Zoom 100 gestald op de Bravofiets-locaties in de verschillende steden. Er ontstaat zo een Brabantbreed deelfietsnetwerk.