Hoogerheide

Zo wil vliegbasis Woensdrecht mensen werven in tijden van krappe arbeidsmarkt

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Met als aanleiding de oorlog in Oekraïne investeert de overheid fors meer geld in defensie. Er zijn daardoor miljarden euro’s beschikbaar voor materieel en personeel. Maar dat personeel is in deze tijd van krapte maar lastig te vinden. Vanuit vliegbasis Woensdrecht wordt daarom gewerkt met innovatieve wervingsmethodes, zoals virtual reality.

Vliegbasis Woensdrecht is één van de grootste werkgevers in West-Brabant. Er werken ruim tweeduizend mensen waarvan iets meer dan de helft in een militaire functie. Het andere deel bestaat uit reservisten, leerlingen en burgermedewerkers. Zeker nu defensie het budget heeft om uit te breiden, is het niet moeilijk voor te stellen dat de krapte op de arbeidsmarkt goed merkbaar is. “De vacatures zijn moeilijk vervulbaar en daarnaast blijven de vacatures ook langer openstaan dan we zouden willen”, zegt Debie Heijmans.

Heijmans werkt als militair in de functie van junior personeel en organisatie-adviseur op de vliegbasis in Hoogerheide. Voor administratief ondersteunende functies dienen zich vaak vrij snel geschikte kandidaten aan, zegt ze. Voor banen in ict, techniek, logistiek is dat een ander verhaal. “Ook zoeken we brandweermensen, artsen, technische specialisten”, somt ze op. “Vanwege de groei van defensie zoeken we eigenlijk over de hele breedte mensen.”

Vacatures

Als je op dit moment naar de vacatures kijkt op de vliegbasis gaat het om tientallen militaire en niet militaire functies. Landelijk gezien gaat het om vele honderden functies, die direct of indirect met vliegbasis Woensdrecht te maken hebben.

Dat de krappe arbeidsmarkt ervoor zorgt dat de werkdruk voor de medewerkers hoger is dan ze zouden willen, kan Heijmans zeker niet uitsluiten. “Het is voor ons belangrijk om prioriteiten en belangen af te stemmen. We vragen onszelf dagelijks af waar we de schouders onder gaan zetten.”

Werving

Om mensen te werven zet de vliegbasis sinds kort virtual reality-technologie in. Defensie gaat daarmee langs scholen en evenementen om mensen te laten ervaren hoe het is om op de vliegbasis te werken. “Je krijgt een 3d-bril op en je krijgt controllers in je handen. Je wordt als het ware opgezogen in de werkelijkheid van de werkvloer”, zegt ze over de 3d-ervaring die er nu voor drie vakgebieden is: informatie- en communicatietechnologie, Patriot-luchtverdedigingssysteem en Avionica techniek.

Het is eigenlijk heel realistisch!

Om te kijken hoe realistisch de virtual reality-ervaring is krijgt burgermedewerker Nicky van Boven de vr-bril op haar hoofd en de vr-controllers in haar handen. “Het is eigenlijk heel realistisch! Je ziet wat er mogelijk is en kunt virtueel alle printplaten wisselen”, zegt ze. De twintigjarige medewerker werkt nu anderhalf jaar op de avionica-afdeling en kwam binnen op vliegbasis Woensdrecht als stagiaire. Op de avionica-afdeling komen kapotte instrumenten van vliegtuigen en helikopters van defensie binnen. “We testen en repareren ze waar nodig, zodat ze weer serviceable (bruikbaar, red.) ingebouwd kunnen worden”, legt ze uit terwijl ze naast een f-16 simulator staat.

Er wordt volgens Van Boven al snel gedacht dat je altijd in een hangaar werkt als je iets technisch doet op de vliegbasis. “Maar hiermee kunnen toekomstige medewerkers zien dat dat niet altijd zo is. Ik kan me voorstellen dat deze techniek echt een uitkomst is om bijvoorbeeld scholieren in het Noorden van het land kennis te laten maken met het werk, zonder dat ze helemaal naar Woensdrecht hoeven te komen.”