Bergen op Zoom

Zo zie je de weervisserij van heel dichtbij

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Voor het derde jaar op rij wordt er bijna geen Bergse Ansjovis gevangen. Toch zijn de vaartochten naar de weren op de Oosterschelde onverminderd populair. Tijdens zo’n vaartocht van stichting behoud weervisserij kun je het weervissen van dichtbij meemaken.

Weervisser is een uitstervend beroep in ons land. Dat er de laatste jaren nauwelijks meer ansjovis in de netten van deze ambachtelijke vissers zit, helpt ook niet echt mee. Het voortbestaan van de weervisserij is grotendeels te danken aan de stichting behoud weervisserij. Zij organiseren onder andere vaartochten vanuit de haven van de Bergse Diepsluis.

De toeristische vaartochten naar de weervisserij op de Oosterschelde vinden alleen in de maanden mei en juni plaats (en bij uitzondering in juli). Er is altijd veel animo om de eeuwenoude vangstmethode op Bergse ansjovis van dichtbij mee te maken. Dinsdag waren er onder meer leerlingen van basisschool Lodijke aan boord.

Unieke vismethode

Tijdens de tocht op de grote boot (Zwerver 3) krijgen ze uitleg over de unieke vismethode om ansjovis te vangen. Daarna stappen de bezoekers over op platte boten. Deze bootjes hebben een kleinere diepgang, waardoor ze tot vlakbij de weren kunnen komen. Daar is te zien hoe de vissers met een sleepnet de vissen in een fuik jagen. Tussen de kilo’s vis die wordt gevangen is ook vandaag niet één ansjovis te ontdekken. Een grote teleurstelling voor de visser en een kleine voor de bezoekers. Want zij gaan naar huis met nieuwe kennis over de eeuwenoude vismethode en zijn een bijzondere ervaring rijker.