West-Brabant

Zo zit het met steunacties voor zij die getroffen zijn door het coronavirus

Redactie Redactie

Door het coronavirus en de bijbehorende maatregelen is het crisis in verschillende branches. Organisaties hebben drastisch minder inkomen, waardoor verschillende initiatieven de kop opstaken. Hoe zit het met de geldinzamelacties voor de horeca, sportclubs en Roparun? We maken de balans op.

Door: Roland Pijnen

Voor ZuidWest Update spraken we in de afgelopen tijd onder meer met Eline de Lange (Project Help), Mels van der Avert (Kleding voor de Kroeg), Pascal Brugman (Muziekhuis voor horeca Woensdrecht) en met Peter de Graaf (Jouw Roparondje). We vroegen hen naar het verloop van de actie en hoe het zit met het opgehaalde geldbedrag. Was het een succes, óf viel het tegen?

Kleding voor de Kroeg

Horecaondernemers staan er niet alleen voor. Dat is wat Mels van der Avert van Van Der Avert Bedrijfskleding, wil laten zien. De actie Kleding voor de Kroeg loopt door totdat de horeca haar deuren weer mag openen. “Hopelijk zo kort mogelijk”, vertelt de initiatiefnemer met een knipoog. Vrijdag 4 december 2020 heeft Van Der Avert de website online “geknald”. Maandag 7 december stond de teller op 368 euro, een bedrag dat gereserveerd is voor een lokale horecaonderneming naar keus.

Voor de kerst kreeg de actie veel media-aandacht, waardoor Van Der Avert destijds de grootste piek qua bestellingen binnen kreeg. Op dit moment zijn de meest geplaatste bestellingen “herhaalorders”. Volgens Van Der Avert wordt de kleding regelmatig gedragen, waardoor vrienden en bekenden van de dragers ook geïnteresseerd zijn en gaan bestellen. “We lopen nu richting de 400 bestellingen, variërend van 1 mondkapje tot een bestelling van 20 truien voor een hockeyteam. In totaal zitten we daarmee nu rond de 6000 euro aan donaties voor de lokale horeca.” Vlak voor kerst is bij een groot deel van de horecaondernemingen een brief in de bus gedaan, met de donaties tot dat moment. De meest verkochte producten zijn de zwarte en roze hoody. “Het is in deze koude periode natuurlijk een warm en welkom product.” Vanuit Stichting vastenavend krijgt de actie een advertentie aangeboden in de vastenavendkrant 2020. “Dat is wel heel leuk.”

Bekijk hier de videoreportage op ZuidWest TV.

Muziekhuis voor horeca Woensdrecht

Luisteren naar jouw favoriete nummer, en tegelijkertijd de horeca in Woensdrecht en omstreken helpen. In ruil voor een donatie konden kijkers van de livestream ‘Muziekhuis voor horeca Woensdrecht’ een plaatje aanvragen. 18, 19 en 20 december stonden verschillende dj’s en/of zangers van 08.00-22.00 uur achter de draaitafel in de Montgomerystraat in Huijbergen. In de nacht werden opgenomen setjes uitgezonden. Onder meer Jan Engelaar, bekend onder de artiestennaam DJ Jean, was aanwezig om zich in te zetten voor de hard getroffen horecaondernemers. Ook gemeenteraadslid Jeroen van der Ha kwam langs om een praatje te maken. Initiatiefnemer Pascal Brugman vergeleek het met Serious Request, maar dan regionaal en wél met snacks en zelf uitgekozen smoothies.

De actie kende een valse start. De internet verbinding was zó slecht, dat de aangewezen locatie bij de Remise in Calfven geen geschikte locatie bleek te zijn. Hierdoor ging de livestream vrijdag om 13.30 uur van start in de woonkamer van Brugman. Desalniettemin kon hij rekenen op positieve reacties. Kijkers prijsde met name de diversiteit van de artiesten. Brugman kreeg 15 december groen licht vanuit de gemeente Woensdrecht. Hierdoor zijn er wellicht minder mensen bereikt, waardoor er minder opgehaald is. De opbrengst van de actie is 583 euro. Via een oproep in de krant heeft Café ‘t pleintje in Hoogerheide gereageerd. Deze week zal Brugman contact opnemen en wordt het bedrag uitgekeerd. Vanwege de Tozo-regeling hebben horeca zaken zich vermoedelijk niet gemeld omdat een donatie gezien kan worden als inkomsten, denkt de initiatiefnemer.

Bekijk hier de videoreportage op ZuidWest TV.

Jouw Roparondje

Jouw Roparondje is een doneeractie voor de horeca en voor het goede doel, namelijk de Roparun. De Roparun is een non-stop estafetteloop die wordt gehouden tussen Rotterdam en Parijs. Het hoofddoel is geld ophalen voor mensen die lijden aan de ziekte kanker. Met jouw Roparondje ontvangt de cafébaas 40% van de waarde van jouw rondje. 40% gaat naar de Roparun. Het resterende gedeelte is voor de kosten van deze actie, zoals de site, betalingskosten en de promotie.

De actie draait op volle toeren. Er is geen einddatum vastgesteld. “De problemen voor de horeca zijn niet 1, 2, 3 over”, vertelt Peter de Graaf. Volgens de initiatiefnemer loopt de actie vooralsnog niet zo heel goed. In totaal is er om en nabij 100 euro opgehaald. Er zijn rondjes gegeven in café De Loco (Bergen op Zoom) café O’Carolans Irish Pub (Bergen op Zoom) en er zijn twee rondjes gegeven in café D’Ouwe Stoep (Vlaardingen). Het is een virtueel rondje. De inhoud van die rondjes variëren. Trappist Dubbel (€ 4,50,-) is 6 keer besteld, een pilsje (€ 2,70,-) is 6 keer besteld , er is een borrelplank 1 (€ 15,00,-) besteld, er zijn 5 rode/witte wijntjes (€ 4,00,-) besteld en er is € 20,00,- fooi binnengekomen.

Bekijk hier de website van Jouw Roparondje.

Project Help

Project Help is begin november in het leven geroepen om horecabedrijven en sportverenigingen in de gemeente Woensdrecht een steuntje in de rug te geven. De actie liep tot 31 december. Donderdagavond 12 november kon er voor het eerst besteld en gedoneerd worden. De eerste dag was er €6,30 opgehaald. Het liep niet storm, maar maandag 16 november was er al €72,60 opgehaald.

Uiteindelijk had Eline De Lange meer verwacht van de actie. In haar beleving is er niet heel veel gedoneerd. Dat vindt ze jammer. Ze kan niet expliciet duidelijkheid geven over de statistieken, zoals wie degene met de meeste donaties was. “We willen dat wel doen. Maar door allerlei extra diensten en toestanden is dat er nog niet van gekomen.” Mede daardoor zijn De lange en penningmeester Leonie nog niet toegekomen aan het overmaken en het sorteren van de aanvragen. In totaal is er 373,50 euro opgehaald. Het grootste gedeelte van dat bedrag gaat naar restaurant Bij de Pastorij.

Bekijk hier de videoreportage op ZuidWest TV.