Bergen op Zoom

Zomercarnaval kan, de vraag is of men het wel wíl verplaatsen

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Nu bekend is dat de carnavals- en vastenavendoptochten en vieringen door corona niet door kunnen gaan, wordt er steeds vaker gesproken over het uitstellen van carnaval en zelfs over zomercarnaval. Hoewel alle opties bekeken worden, lijkt er weinig enthousiasme voor dit laatste scenario te zijn, blijkt uit een rondgang langs fervente carnavalsvierders en organisators.

Bij veel carnavalsvierders gaan de haren recht overeind staan als je voorstelt om het leutfeest niet in de koude wintermaanden, maar in de zomer te vieren. Maar het uitstellen van het feest zou ook kansen bieden. “Als we vastenavend vieren dan zijn we allemaal dik ingepakt en verwachten we eigenlijk dat het sneeuwt”, zegt Ron den Houting, voorzitter van Stichting Bergse Bouwers. “Je viert vastenavond deels buiten en deels binnen in de stad. Als je dat zou verplaatsen naar zomerse omstandigheden dan kan een spectaculair feest worden. Denken we dan aan Rio de Janeiro? Dat weet ik niet. Maar die discussie mag best eens gevoerd worden.”

Sommige zijn zelfs helemaal gestopt met bouwen

Dat er met name in de grote steden veel over zomercarnaval wordt gesproken, dat begrijpt Jimmy Noordermeer heel goed. Hij is in carnavalstijd Prins Zjim d’n eerste van Ostrecht. “Maar we zijn toch van mening dat de carnavalstraditie verbonden is aan de periode voor Pasen.” Ook persoonlijk heeft hij de voorkeur voor de winter. Denkend aan boerenkoolstampot, korte dagen en lange nachten. “In Ostrecht proberen we het alternatieve programma zo veel mogelijk rond de oorspronkelijke data te plannen. Mogelijk organiseren we richting de zomer nog een activiteit om het in te halen. Maar het hele gebeuren naar de zomer verplaatsen, dat zien we niet zitten.”

Ook heeft hij zijn bedenkingen bij de haalbaarheid van het uitstellen van de optochten. Volgens hem gaan veel bouwclubs ervan uit dat de optocht dit jaar definitief niet doorgaat. “Sommige zijn zelfs helemaal gestopt met bouwen.”

In de zomer met je vastenavendkleren over straat gaan? Nee dat zie ik niet zo zitten.

In het bouwkot van d’ekseketel in Bergen op Zoom wordt nog wel doorgebouwd. “We zijn lekker bezig want het zit toch in onze genen om in deze tijd aan de wagen te werken”, zegt voorzitter Ton Franssen. Over zomercarnaval kan hij kort zijn: “Vastenavend hoort voor ons in het voorjaar thuis. Veertig dagen voor Pasen. Voor ons is dat heel belangrijk. Of het in de zomer een succes zal zijn en zal leven? Dat betwijfel ik zeker. In de zomer met je vastenavendkleren over straat gaan? Nee dat zie ik niet zo zitten.”

De vraag is of men het wel wíl verplaatsen

Mocht er een uitgestelde optocht plaatsvinden, dan loopt d’ekseketel in ieder geval netjes op schema. ”Als de vastenavend wordt uitgesteld, dan zorgen we dat deze wagen kant en klaar is en mee kan doen. We bouwen uiteindelijk voor de optocht dus als er een uitgestelde optocht komt, dan zouden we daar zeker onze bijdrage aan leveren.”

Is de carnaval en vastenavond verplaatsen richting de zomer haalbaar? Volgens Den Houting wel. “Maar de andere vraag is of men het wel wíl verplaatsen. Dat zit hier van binnen”, zegt hij terwijl hij naar zijn hart wijst. “Dat hart zegt dat vastenavend in deze tijd van het jaar hoort. Het zal ontwenning of gewenning zijn om het in een andere periode te doen.”