Roosendaal

Zomerpret bij feestelijke heropening speeltuin Keijenburg in Roosendaal

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Veel beter kon de heropening van speeltuin Keijenburg in de Roosendaalse Josephwijk niet worden. Door de stralende zon en de warme temperatuur was een groot deel van de wijkbewoners naar de vernieuwde speeltuin toegekomen. De ene voor een lekker ijsje, de ander voor een verkoelend drankje en de kinderen voor flink wat water- en schuimpret. “Dit is toch geweldig!”

De grootste verandering aan de speeltuin, die pal naast Buurthuis Keijenburg ligt, is het verdwenen ijzerwerk. “Voorheen leek het een beetje op een gevangenis”, vertelt Anne-Belle Jongmans, zakelijk leidster van Buurthuis Keijenburg. Die gevangenisspijlen hebben plaatsgemaakt voor houten hekken van slecht een meter hoog. “Laatst zei iemand tegen me: ‘Ik wist niet eens dat hier een speeltuin zat!’ Wat een verschil is het dan hè.”

Jongmans hoopt dat de combinatie van het buurthuis en de speeltuin gaat zorgen voor meer verbinding in de wijk. “Het is hier echt voor jong en oud. We hebben het buurthuis, een jeu de boulesbaan, een speeltuin, en de damclub zit hier. Er valt genoeg te beleven.”

Burgerinitiatief

Die vernieuwde speeltuin is er niet zomaar gekomen. Daar kan coördinator burgerinitiatieven van de gemeente Roosendaal Dion van Broek genoeg over vertellen. “Er waren wel wat zorgen vanuit omwonenden”, begint hij. “Maar daar ben ik gewoon mee in gesprek gegaan. Samen ontdekten we de wensen en eisen voor de nieuwe speeltuin.”

Zo was er bijvoorbeeld de angst voor geluidsoverlast door voetballen die tegen een muur of hekwerk aan knallen. “We hebben de grote goals verwisseld voor kleinere, daar verander je ook je doelgroep mee.” Veel van de speelattributen zijn gewoon weer opnieuw gebruikt. “Maar het ziet eruit als nieuw.”

Verbindend

De heropening is echt een groot feest. Dat is mede dankzij de hulp van gemeente Roosendaal, SSNB (Sportservice Noord-Brabant) en de jongerenwerker en opbouwwerker van WijZijn Traverse Roosendaal. “Er is een heel groot schuimkanon!”, joelt een kind razend enthousiast. Hij zit van top tot teen onder het schuim. “Lekker verfrissend wel.”

Bij de jeu de boulesbaan is een mix van ouderen en jeugd te zien. “Ik had dit nog nooit gedaan”, vertelt een jongen. “Maar het is best wel leuk, en het wordt goed uitgelegd.” Dat de locatie verbindend is, blijkt dus maar weer gelijk. “En dat is precies de bedoeling”, aldus Jongmans.