West-Brabant

Zomersmog kan nog dagen aanhouden

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Door de aanhoudende tropische hitte heeft het zuidwesten van Nederland al sinds enkele dagen last van een slechte tot zeer slechte luchtkwaliteit. Dit kan leiden tot kortademigheid en pijnlijke ogen, zo meldt het RIVM. De zomersmog kan nog tot eind deze week duren.

De zomersmog ontstaat door ophoping van fijnstof en vervuiling in de lucht. Hierdoor ontstaat een verhoogde concentratie van ozon. Daarbij kan de kritische grens van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht worden overschreden.

Alarmdrempel voor ozon

“Bij een dreigende overschrijding van deze waarde kunnen mensen, die gevoelig zijn voor smog, klachten krijgen”, zo waarschuwt het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. “De luchtkwaliteit krijgt dan de kwalificatie ‘slecht’, volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex.”

De EU-alarmdrempel is 240 microgram ozon per kubieke meter lucht, oftewel ‘zeer slecht’ volgens de Nederlandse luchtkwaliteitsindex. “Wanneer deze waarde overschreden wordt, kan iedereen klachten krijgen.” Als dit dreigt te gebeuren, zet het RIVM de waarschuwing om in een alarm.