Zundert

Zo’n 7.000 vrijwilligers bezorgen bezoekers kunstzinnig en kleurrijk bloemencorso

Corso Zundert in 2022 (foto: Erwin Martens)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

In Zundert draait het eerste weekend van september maar om één ding: het bloemencorso. Ook dit jaar zijn zo’n 7.000 vrijwilligers op de been om het evenement tot leven te brengen. Tijdens het Corso Zundert strijden 20 buurtschappen om de eerste plaats; met spectaculaire wagens, die met de hand geduwd worden en waarop gemiddeld zo’n 300.000 dahlia’s zijn geprikt. En tussen de wagens in lopen top-muziekkorpsen uit Nederland, België en Duitsland. “Het wordt gewoon één groot feest!”

“We hebben weer een hele leuke, gezellige optocht waarbij heel veel figuranten zijn. En de top-korpsen lopen ook weer mee. Dat is echt de wereldtop,” vertelt Lennart Schrauwen enthousiast. “Vorig jaar waren er nog wel wat vragen en waren mensen nog wat onzeker over het zitten in een grote mensenmassa. Maar als je ziet hoe iedereen het nu weer oppakt en hoeveel reuring er weer is, dan voelt het weer vertrouwd: een echt ouderwets corso.”

Proef met statiegeld op drankbekers

Er lopen zondag 3 september 20 buurtschappen mee. Maar dat betekent niet dat er dus maar 20 wagens zijn. “Er zijn 20 creaties. Per buurtschap mogen ze 50 meter in beslag nemen. Dus daarin kunnen ze niet alleen met figuranten werken, maar ook met meerdere wagens als ze dat willen. Daarom hebben wij het niet over een aantal wagens, maar over 20 creaties,” legt Schrauwen uit.

Het Corso Zundert wil vanaf dit jaar meer gaan doen om de straten van Zundert opgeruimd te houden. “Het is nog niet verplicht, maar we beginnen er al wel mee: Corso Schoon. We willen een schoon evenement,” gaat Schrauwen verder. “Overal staan afvalbakken en we willen bezoekers ook echt vragen om ons mee te helpen het dorp netjes achter te laten. Daarom testen we ook een recyclage-systeem, zoals ze ook op festivals hebben.”

Zonnebrand, bedekkende kleding en genoeg drinken

Het systeem dat Corso Zundert uitprobeert, is een soort statiegeld voor de drankbekers. “Je betaalt een halve munt voor een beker. En als je die inlevert wanneer je je volgende drankje haalt, kost de volgende beker niets. Maar aan het eind van de dag ben je die halve munt wel kwijt. Zie het maar als een kleine bijdrage in onze schoonmaakkosten,” grinnikt Schrauwen.

Zondag 3 september belooft een zomerse dag te worden. De organisatie geeft bezoekers dan ook de tip om daar rekening mee te houden. “Het wordt warmer, dus zorg voor zonnebrand en bedekking. Drink ook genoeg water, vooral oudere mensen. En zorg gewoon goed voor elkaar,” vervolgt Schrauwen. “Het wordt gewoon één groot feest!”

Feest voor iedereen: bezoekers én Zundertenaren

“Wat bezoekers ook moeten begrijpen, is dat dit echt een feest is voor Zundert. Een feest waar vrijwilligers maandenlang hard aan werken. We zijn Unesco werelderfgoed, dus we hebben mooie verhalen te delen. En het dorp heeft 6.500 tot 7.000 vrijwilligers op de been,” legt Schrauwen uit. “Het moet dus een feest zijn voor iedereen: voor de bezoekers en voor Zundert zelf.”

Het Corso Zundert begint zondag 3 september om 13.30 uur. Er is langs het parcours ook straattheater. En in de Eikenlaan en Beukenlaan is er jaarmarkt met tientallen kramen. Na afloop van de optocht en op maandag 4 september staan de corsowagens tentoongesteld. Entreekaarten voor het bloemencorso kosten 15 euro en zijn te koop bij de kassa’s rondom het dorpscentrum. Kinderen tot twaalf jaar mogen gratis mee. Kaarten voor de tentoonstelling van de wagens kosten 6 euro. Het complete programma van het Corso Zundert staat op de website. Daar kun je ook vooraf met korting kaarten bestellen.

Kijkje achter de schermen in Corso Update

ZuidWest Update heeft uitgebreid verslag gedaan van de voorbereidingen. Deze reportages over het Corso Zundert kun je vinden in het speciale Corso Update-dossier.