Roosendaal

Zo’n 800 cadeaus voor Roosendaalse gezinnen met lage inkomens

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

In de gemeente Roosendaal krijgen zo’n 800 kinderen uit gezinnen met lage inkomens een gratis Sinterklaascadeau. Het is een actie van CultuurCompaan, Stichting Leergeld Roosendaal en de Stichting Paul. Zij doen elk jaar mee met de landelijke actie Pepernoot, maar dat was niet genoeg. Daarom hebben ze ook een lokale actie gedaan. En nu kunnen er niet enkele tientallen, maar enkele honderden kinderen een cadeautje krijgen.

Door: Bianca van Vugt

Kinderen die opgroeien in armoede grijpen vaak naast de leuke Sinterklaascadeaus. In Roosendaal willen ze daar wat aan doen. CultuurCompaan, Stichting Leergeld Roosendaal en Stichting Paul hebben voor zo’n 800 kinderen een cadeautje geregeld. Dat is een forse uitbreiding van de jaarlijkse actie Pepernoot, een landelijk intitiatief voor kinderen uit gezinnen met lage inkomens.

Honderden cadeaus in plaats van tientallen

Het zat de organisaties niet lekker dat er maar zo weinig kinderen geholpen konden worden met de actie Pepernoot. “Afgelopen jaar konden we vanuit de landelijke actie maar enkele tientallen kinderen mee laten doen, terwijl er honderden kinderen in Roosendaal zijn die in aanmerking komen,” aldus Carina Reuvers van Stichting Leergeld Roosendaal. “Wij hebben daarom besloten om een eigen aanvullende actie te organiseren en daarvoor alternatieve financiering te zoeken, zodat we voor iedereen een cadeautje realiseren. En dat is gelukt.”

De Roosendaalse organisaties hebben natuurlijk ook dit jaar gewoon een aanvraag ingediend bij actie Pepernoot. Maar ze hebben ook allerlei andere fondsen gevraagd mee te helpen, ze hebben gulle gevers gevonden en een donatie gekregen van de gemeente Roosendaal. Al met al is er hierdoor genoeg geld om ongeveer 800 kinderen uit gezinnen met lage inkomens te verrassen.

Uitzoeken bij Intertoys of V&D

Gezinnen die er voor in aanmerking komen, krijgen voor elk kind tot 13 jaar een cadeaubon. Het ligt aan de leeftijd van het kind welk bedrag je krijgt: 20 euro of 22,50 euro. De cadeaubonnen kunnen ze inwisselen bij Intertoys of de webwinkel van V&D. De verzorgers kunnen dus zelf iets uitzoeken dat echt bij de kinderen past, of dat ze graag willen hebben.

Trudie Stalpers van CultuurCompaan is er trots op dat er zo veel kinderen geholpen kunnen worden. “Het bewijs dat we oog voor elkaar hebben en dat we, als we samen de schouders eronder zetten, iedereen in Roosendaal kunnen laten meegenieten van dit mooie kinderfeest.” Ook Jan Jongeneelen van Stichting Paul is tevreden. ”Wat ons betreft een hele mooie aftrap van hopelijk een warme en gelukkige decembermaand voor alle Roosendalers. Ook die met een wat kleinere portemonnee.”