Hoogerheide

Zonnedak op Aviolanda in Woensdrecht: ‘Maken groene ambities waar’

Maarten Elst Maarten Elst

Maar liefst 8.940 zonnepanelen worden binnenkort op het dak van het Business Park Aviolanda in Hoogerheide geplaatst. De zonnepanelen leveren 2,6 miljoen kilowattuur aan groene stroom op, goed voor 900 huishoudens. Het geld voor dit project is opgehaald met een crowdfundingactie.

De zonnepanelen worden op verschillende daken van het park geplaatst en produceren straks jaarlijks 2,6 miljoen kilowattuur groene stroom. Dat is ongeveer het stroomverbruik van 900 huishoudens. Dat laten de gemeente Woensdrecht, investeringsmaatschappij Obton en projectontwikkelaars GreenIPP en DIEPP weten.

Deze partijen werken sinds 2016 intensief samen met Business Park Aviolanda en de daarop gevestigde bedrijven Fokker Elmo en Fokker Techniek om dit zonnedak te realiseren. Het park ligt naast de militaire vliegbasis Woensdrecht en biedt plek aan bedrijven in de luchtvaartindustrie, overheden en onderwijsinstellingen.

Succesvolle crowdfunding in turbulente tijden

De crowdfundingsactie om de financiering rond te krijgen was, ondanks de coronacrisis, een waar succes. In slechts twee weken was het streefbedrag van 170.000 euro bereikt.

Steven Adriaansen, burgemeester van de Gemeente Woensdrecht, is blij met het vooruitzicht van een zonnedak in Hoogerheide. “Het zonnedak sluit naadloos aan bij de duurzaamheidsambities van het innovatieve park en de gemeente Woensdrecht. Hiermee voegen wij de daad bij het woord en maken we onze groene ambities waar.”

Wanneer de zonnepanelen worden gelegd, is nog niet bekend. Wel staat vast dat het project in het najaar van 2020 klaar zou moeten zijn.