Hoogerheide

Zonnepanelen op alle brandweerkazernes van de gemeente Woensdrecht

Foto: gemeente Woensdrecht

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Alle brandweerkazernes in de gemeente Woensdrecht worden verduurzaamd. Zo worden op dit moment zonnepanelen gelegd, en de volgende stap is de installatie van warmtepompen. De werkzaamheden zijn onderdeel van het meerjarenplan om gemeentelijk vastgoed te verduurzamen.

Er zijn verschillende soorten vastgoed binnen de gemeente Woensdrecht: de gemeentelijke gebouwen, brandweerkazernes, multifunctionele centra en verenigingsgebouwen. Al deze gebouwen vallen binnen de nota ‘Verduurzamen van gemeentelijk vastgoed 2022-2030’. Maar, niet ieder gebouw wordt op dezelfde manier verduurzaamd. Er wordt goed gekeken naar het gebruik van het gebouw.

Stapgewijs

Momenteel worden dus de brandweerkazernes in Ossendrecht, Putte, Huijbergen en Hoogerheide verduurzaamd met zonnepanelen. Ook bij de andere gebouwen zal dit nog gedaan worden. De volgende stap voor de kazernes is het plaatsen van warmtepompen. Dit geldt overigens niet voor de kazerne van Hoogerheide omdat de installatie daar nog vrij nieuw is. In de periode 2024/2025 wordt er gewerkt aan de dakisolatie. Op het dak van het gemeentehuis en MFC Kloosterhof worden dan ook zonnepanelen geplaatst.

Volgens wethouder Jeffrey van Agtmaal worden de werkzaamheden bewust stapsgewijs uitgevoerd. “Op deze manier kunnen we aansluiten bij het groot onderhoud dat al gepland staat én blijft het betaalbaar.” De maatregelen kosten bij elkaar namelijk zo’n 2,7 miljoen euro. “Momenteel zijn we bezig met het plaatsen van 211 zonnepanelen op de vier brandweerkazernes, de kosten hiervan zijn 129 duizend euro. Hiermee komt de meter van het elektriciteitsverbruik bij al deze kazernes op nagenoeg 0 te staan.”