Roosendaal

Zonnige ZLM Tour start van Roosendaalse wielerzomer

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Voor de tweede keer was Roosendaal afgelopen zaterdag een start- en finishpunt van een etappe van de ZLM Tour. Veel mensen brachten een bezoekje aan de finishlijn langs de Jan Vermeerlaan, en voor velen is de Roosendaalse wielerzomer nu écht begonnen.

“Lekker toch zo in het zonnetje”, zegt een bezoeker. Hij bezoekt regelmatig wielerwedstrijden in de regio. “Dat is altijd gezellig. Het is leuk om naar de wedstrijden te kijken, maar je komt ook een hoop bekenden tegen.” Zelf heeft hij ook wat wedstrijden op de planning staan aankomende zomer. “Ik doe mee aan de Ronde van Nispen en de Hel van de Pin!”

Ook Arian Tak van de Hel van de Pin is aanwezig bij de ZLM Tour. “Bijna alle leden van wielerrondes uit de regio bezoeken elkaars wedstrijden. Zo versterk je onderling de band ook met elkaar”, zegt hij. “Het is mooi dat de gemeente zo inzet op de wielersport. Dat is toch het mooiste dat er is.”

Internationale wedstrijd

De ZLM Tour is volgens wethouder Sanneke Vermeulen een goede voorbereiding voor sprinters die bijvoorbeeld meedoen aan de Tour de France. Na de World Tour is dit het hoogste klassement binnen het internationale wielrennen. Deelnemers uit heel de wereld doen mee. “En we hebben ook onze eigen Roosendaalse renner deze editie”, vertelt de wethouder trots. Ze doelt daarmee op Ryan Kamp, die sinds een jaar in de gemeente woont.

Om 15.30 uur komen de peletons voor het eerst over de finishlijn. Dat betekent dat ze aan hun laatste rondes gaan beginnen. Om 15.45 uur is de tweede doorkomst en om 16.00 uur komt de winnaar binnen: Casper van Uden. Op de Kade vond diezelfde dag de Dikke Banden Race plaats, waar Leontien van Moorsel de kinderen ontmoette.

Brabant Sport

Vlak naast de finishlijn staat een grote trailer van Brabant Sport. “Wij staan hier omdat we heel Brabant willen stimuleren om te sporten”, vertelt contentmarketeer Jelle van de Kruijs. Maar dat is niet de enige reden. “Bezoekers kunnen in onze trailer een videoboodschap inspreken voor hun favoriete Brabantse sporter die naar de Olympische Spelen gaat. Van deze videopnames maken we een compilatie, en die sturen we ook echt persoonlijk naar de betreffende sporter toe.”

De Roosendaalse wielerzomer is nu dus echt begonnen. “Leuk, ik heb er heel veel zin in”, vervolgt de enthousiaste bezoeker. “Nu zelf nog gaan trainen voor de rondes waar ik aan mee doe.”