Hoogerheide

Zorgcentra Heideduin en De Beukenhof verdwijnen: ‘Een bittere pil voor Putte’

Zorgcentrum Heideduin in Hoogerheide

Han Verbeem Han Verbeem

Twee woonzorgcentra in de gemeente Woensdrecht sluiten eind volgend jaar de deuren: Heideduin in Hoogerheide en De Beukenhof in Putte. De bewoners gaan naar de het nieuwe verpleegcentrum aan de Raadhuisstraat in Hoogerheide en naar Mariahove in Ossendrecht.

Wethouder Lars van der Beek bracht het nieuws woensdagavond naar buiten, tijdens de vergadering van de Opinieraad. “Een bittere pil voor Putte”, aldus Van der Beek, omdat woonzorg uit het dorp verdwijnt. Alle bewoners van De Beukenhof gaan als één groep naar Ossendrecht, en voor veel familieleden en mantelzorgers is dat een flinke afstand.

Nieuwbouw in Hoogerheide

De medewerkers, bewoners en familieleden waren al geïnformeerd over de verhuisplannen, donderdag volgde tanteLouise met een persverklaring waarin het besluit verder is toegelicht. De plannen voor sluiting hangen al zo’n tien jaar in de lucht, zo blijkt. “Als eind volgend jaar de bouw van het nieuwe verpleeghuis in het hart van Hoogerheide is afgerond, vindt er binnen Woensdrecht een grote herschikking plaats van de beschikbare verpleegzorgplaatsen”, laten bestuursleden Ingeborg Roks en Kees-Jan Wijnen weten.

De nieuwbouw aan de Raadhuisstraat heeft een capaciteit van 138 plaatsen, onder anderen voor cliënten met specialistische zorg zoals Parkinson. Hier komen de bewoners van Heideduin die slechts “een paar straten opschuiven.”

Mariahove gaat op de schop

In Ossendrecht blijft ruimte voor 44 cliënten in het voorste gedeelte van Mariahove, inclusief het restaurant, aldus tanteLouise. “De achterste helft van het complex wordt afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Als die eenmaal gereed is, komt ook het voorste gedeelte aan de beurt.” Door gefaseerd te bouwen wil tanteLouise voorkomen dat de ouderenzorg voor langere tijd geheel uit Ossendrecht zou verdwijnen. “Maar het betekent ook dat de Putse ouderen dichter bij het grensdorp kunnen blijven.”

Daarmee gaat de gemeente Woensdrecht terug van drie naar twee woonzorgcentra. De samenleving vergrijst waardoor het aantal ouderen toeneemt en ook de zorg complexer wordt, voorziet tanteLouise. “De bestaande zorgcentra zijn verouderd en niet langer geschikt om aan die zorgvraag te voldoen.” De bouw van nieuwe, eigentijdse woonzorgvoorzieningen betekent “dat iedereen met een verpleeghuisindicatie kan verhuizen naar een gebouw dat helemaal is ingericht op het leveren van specialistische zorg.” Deze voldoen aan alle moderne eisen en zijn voorzien van de nieuwste technieken “om iedereen prettig, veilig en comfortabel te laten wonen.”

Mariahove in Ossendrecht